baranya segít program

2020.12.22. 20:00

Ünnepi fogásokkal köszönik meg a mentősök munkáját

Kávét, cukrot és multivitamin-italt is kaptak a Tüzér utcai mentőállomás dolgozói kedden a Baranya Segít Program keretében. Karácsonykor és szilveszterkor pedig ünnepi menüvel kedveskednek a frontvonalban harcolóknak.

Mészáros Rita

Ismét kávét és multivitamin-italt tartalmazó élelmiszercsomagokat kaptak kedden a pécsi I. mentőállomás dolgozói a Baranya Segít Program keretében. Az ezekhez hasonló apró ajándékokat a program tavaszi indulásától kezdve folyamatosan biztosítják a szolgálatot teljesítőknek, hiszen a kezdeményezés mindig is kiemelt figyelmet fordított az egészségügyben dolgozókra, így a frontvonalban harcoló mentősökre is. Az ünnepi időszakban az élelmiszercsomagokon túl is kedveskedni szeretnének a megyében szolgálatot teljesítő mentősöknek, ennek részleteit Őri László, a Baranya Megyei Közgyűlés elnöke ismertette a mentőállomáson.

– A Baranya Segít Program új elemeként ünnepi ebédet biztosítunk december 24–26. között, valamint december 31-én és január 1-én minden egyes mentősnek – hangsúlyozta Őri László.

A közgyűlés elnöke kifejtette, hogy a fenti napokon az Országos Mentőszolgálat 11 baranyai telephelyére összesen 325 adag ételt szállítanak ki, de ugyanúgy kapnak az ünnepi finomságokból a koronavírus-tesztelésben részt vevő munkatársak is, akik az ünnepek alatt is folyamatos végzik a mintavételezést a pécsi Expo Centerben, valamint háziorvosi kérés esetén a betegek otthonában is.

Kocsis József, a Szoceg Nonprofit Kft. ügyvezetőjétől azt is megtudtuk, mivel lakhatnak jól a mentősök. Ahogy mondta, erre az időszakra kifejezetten olyan menüsort állítottak össze, amitől kicsit otthon érezhetik magukat a szakemberek. Éppen ezért karácsonykor nem maradhat el a halászlé, a töltött káposzta és a sült pulyka sem, szilveszterkor pedig sült malaccal és lencsefőzelékkel kedveskednek a szolgálatban lévőknek. Az ügyvezető hozzátette, hogy nemcsak a mentősöknek, hanem az idősotthonok lakóinak is ezekkel az ünnepi ételekkel készülnek.

Számos alkalommal segítettek már

A Baranya Segít Programot tavasszal, a koronavírus-járvány első hullámának idején hívta életre a megyei közgyűlés azzal a céllal, hogy segítséget és támogatást nyújtsanak a frontvonalban harcolóknak, elsősorban az egészségügyben dolgozóknak. A kezdeményezés első elemeként szintén a mentősök kaptak élelmiszercsomagokat a Tüzér utcai mentőállomáson, de azóta is számos alkalommal segítettek már a program keretében. Nyáron például a PTE KK Idegsebészeti Klinika intenzív terápiás dolgozóinak mondtak köszönetet pár apró ajándékkal, de elismerték a járvány elleni védekezésben önkéntesként dolgozó polgárőrök munkáját is, akik a megye kisebb településein élő időseknek nyújtottak, és nyújtanak a mai napig segítséget a bevásárlásban, gyógyszerkiváltásban, a napi ügyek intézésében. Ezeken kívül a járvány második hullámában minden baranyai háziorvos részére húsz darab FFP2-es minősítésű védőmaszkot juttattak el, ez összesen mintegy hatezer darabot jelentett.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!