felkészítés

2021.01.17. 12:06

A hiányszakmákkal ismertetik meg a pályaválasztás előtt álló diákokat

Idén is meghirdette a szakmaismereti versenyeket a hatodikos-hetedikes általános iskolások számára a Pécs-Baranyai Kereskedelmi és Iparkamara (PBKIK) – cél a hiányszakmák megismertetése a pályaválasztás előtt álló diákokkal.

W. K.

Automatikusan generált description

Fotó: Löffler Péter

A megmérettetések február 1-én indulnak: villamosipar, gépipar, járműtechnika és építőipar – az idei tanévben is ezeken a területeken tehetik próbára magukat tavasszal a fiatalok. A két hónapon át tartó háromfordulós verseny alatt az adott szakmacsoportról kapnak elméleti és gyakorlati információkat a csapatok. Az első fordulóban az online felületen tehetik próbára tudásukat a jelentkezők, azt követi a gyakorlati megmérettetés, amelynek során szakmától függően robotot, illetve egy épület makettjét kell elkészíteni.

Az Épít-Ésszel címet viselő verseny az építőipari szakmákkal való ismerkedésre ad lehetőséget. A szervező PBKIK azoknak a tanulóknak ajánlja, akik még bizonytalanok a pályaválasztásban és azoknak, akik érdeklődnek az építőipar iránt. A kiírás szerint a február 1-től 12-ig zajló első fordulóban egy szakmaismereti kérdőív online kitöltése a feladat, ami egyben a versenyre jelentkezés is.

A 15 legmagasabb pontszámot elérő csapat jut tovább a február 15. és március 12. közötti második fordulóba, amelynek ideje alatt minden csapatnak otthon, vagy az iskolában egy épület makettjét kell összeállítania. A zsűri által legjobbnak ítélt 10 csapat vehet részt az április 16-i döntőn, ahol értékes ajándékok várják a diákokat és segítő tanáraikat.

A villamosipari és az elektronikai szakmák iránt érdeklődőknek is hirdettek hasonló versenyt Villany-Ász Baranyában címmel, míg a Gép-Ésszel nevet viselő megmérettetésre a gépipari szakmák felé kacsingatók jelentkezését várják, szintén a baranyai általános iskolák 6. és 7. osztályos tanulói köréből. Ezek esetében is online szakmaismereti kérdőív kitöltését követően dől el, melyik 15-15 csapat jut be a második fordulóba, amelynek során a Villany-Ász versenyben bicegő, míg a Gép-Ésszel esetén lépegető robot összeállítása a feladat. A legjobbaknak a döntőket március végén tartják.

Mindhárom verseny esetén a munkához az alapanyagot – a robotokhoz a szerelési útmutatót is – a PBKIK biztosítja. Tájékoztatásuk szerint a járműtechnika iránt érdeklődőknek az AutóMánia versenyt májusban hirdetik meg.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!