medvehagyma

2021.01.12. 12:37

A védett területeken nem lehet majd gyűjteni

Két hónap múlva zöldell majd a Mecsek, előbújnak a földből az illatos medvehagyma-levélkék.

T. V.

A Mecseken nem csak a hóvirág vagy az illatos hunyor jelzi a tavasz beköszöntét, ha kibújnak az első medvehagyma-levélkék, akkor biztosak lehetünk benne, hogy tavaszodik. Így lesz ez idén is, két hónap múlva már találkozhatunk a zöld gyógynövénnyel az erdei séták során. Március végére aztán teljesen ellepi a Mecseket az illatos medvehagyma, s családok ezrei gyűjtögetnek majd a fák alatt.

A medvehagymaszedés szabályozása az utóbbi években nem változott. Ennek értelmében állami erdőben, nem védett területen naponta maximum 2 kg/fő mennyiségű medvehagymalevél volt gyűjthető külön engedély nélkül. Ennél nagyobb mennyiség szedéséhez az erdőgazdálkodó engedélye volt szükséges, amit a Mecsekerdő Zrt. erdészeteinél lehetett megvásárolni. Az erre vonatkozó szabályozás változik meg hamarosan a Mecsekerdőnél.

A társaság közlése szerint a medvehagymagyűjtés iránti fokozódó érdeklődésre tekintettel a Mecsekerdő Zrt. konzultációt kezdeményezett a gyűjtési engedélyezés áttekintése, szabályozása ügyében a közreműködő hatóság és a terület természetvédelmi kezelője részvételével. Az egyeztetés során összefoglalták a gyűjtéssel és az ellenőrzéssel kapcsolatos tapasztalatokat, valamint közös állásfoglalás alapján meghatározták a medvehagymagyűjtés 2021-től érvényes szabályozását. A fő változás, hogy a gyűjtési lehetőséget a terület védettségi kategóriájának függvényében határozzák meg. A medvehagymagyűjtést a 2021-es átmeneti évet követően 2022-től megszüntetik a Mecsekerdő kezelésében lévő védett területeken.

Az átmeneti év

A védett területeken 2021-ben a gyűjtés – a kíméleti területek kivételével – az eddigi eljárásrendnek megfelelően természetvédelmi engedély alapján az erdőkezelővel kötött gyűjtési engedély birtokában lehetséges. A kíméleti területeket jelölő térkép a Mecsekerdő honlapján érhető el. A nem védett területeken továbbra is lehet gyűjteni, ám a területekre vonatkozó gyűjtési engedélyek értékesítése a 2021-es szezontól online licit formájában történik majd.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!