Egy darabig

2021.01.15. 15:40

Még most is lehet égetni a kerti hulladékot

Meghatározott időpontokban továbbra is engedélyezett az avar és a kerti hulladék égetése Bólyban, a tavaly december végén született önkormányzati rendelet szerint.

W. K.

Fontos azonban tudni, hogy ez a szabályozás csak addig él, amíg a veszélyhelyzet érvényben van – annak megszüntetése esetén a tevékenység a törvényi előírások alapján az ország egész területén, így Bólyban is, tilos.

A bólyi helyi rendelkezés szerint a kerti hulladékok égetése hétfői, keddi és szerdai napokon megengedett 9–18 óráig. Munkaszüneti napokon azonban nem lehet tüzet rakni, akkor se, ha az hétfőre, keddre, vagy szerdára esik, ezen kívül országos tűzgyújtási tilalom esetén szintén tilos a tűzrakás.

A bólyi önkormányzat tájékoztatása szerint az avaron és kerti hulladékon felül más típusú hulladék égetése nyílt vagy zárt térben továbbra is tilos, a helyi rendelet vagy más jogszabály erre lehetőséget nem biztosít.

A helyi szabályozás ugyanakkor kitér arra, hogy az egészséges, kórokozóktól és kártevőktől mentes kerti hulladékot elsősorban hasznosítani szükséges. Ha ez a keletkezés helyszínén nem megoldható, úgy szervezett közszolgáltatás keretében elszállíttatható, illetve égetéssel megsemmisíthető a zöldhulladék, ugyanakkor a füstképződés csökkentése érdekében előzetesen szikkasztani, szárítani kell, illetve eltüzelése csak kis mennyiségek folyamatos adagolásával végezhető, kizárólag szélcsendes időben, és az égés folyamatának gyorsítására légszennyező vagy bűzös segédanyag nem alkalmazható.

– Tüzet rakni csak a vagyoni és személyi biztonságot nem veszélyeztető módon, lakó és gazdasági épülettől kellő távolságra, nagykorú, cselekvőképes személy folyamatos felügyelete, a lakókörnyezet lehető legkisebb zavarása mellett szabad – rögzíti a helyi rendelkezés.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!