Postabontás

2021.02.05. 07:55

A faültetést alaposan át kellene gondolni

Egy, a szomszéd telken álló diófa keseríti meg a mindennapjaimat, írta olvasónk.

bama.hu

Szörnyű volt ez a jégverés, nézzék meg, mivé lett az udvarunk! – invitál portájára Havellant Judit. Kezében 14 hónapos kisfia, Viktorka figyeli élénken a tűzoltókat és azok fényes-piros autóját. Ebben a percben érkezik meg az átlátszó fólia, az egyenruhások villámgyorsan másznak fel a létrára, majd onnan a kilyuggatott tetőre. Most ropog, törik csak igazán a palatető, a fiatalasszony is felkapja fejét a zajra. – Alighanem az egészet újra kell raknunk – legyint lemondóan, majd indulunk hátra, a kertbe. A diófa alatt több tíz kiló éretlen termés várja sorsát, a paradicsomokon még levelek sem maradtak. Csodával határos módon azonban a barackfán ott mosolyognak a narancsszínű gyümölcsök, ez az egyedüli finomság, ami megmaradt a telken.

Fotó: Mészáros János

Lehet vagy negyvenéves, hiszen amikor mi több mint három évtizeddel ezelőtt a mostani otthonunkba költöztünk, a csemete már ott állt, csak akkor nem tulajdonítottam nagy jelentőséget neki.

Nem is foglalkoztam vele, csak ahogy cseperedni kezdett, akkor vált egyre kellemetlenebbé. Jeleztem a problémát a szomszédnak, de nem foglalkozott vele. Most ott tartunk, hogy a mintegy ezer négyzetméteres telkemből nagyjából száz négyzetméternyi területet nem tudok használni, annyira átlóg a fa koronája az udvaromba.

Elmúltam nyolcvan esztendős, a nyugdíjam kiegészítéseként művelem a kertem, termelek zöldséget, gyümölcsöt. Próbáltam már krumplit vetni a diófa koronája alá, de nem értem el eredményt.

A fa ágai ugyanis rendszeresen lehullanak, tönkretéve a növényzetet, ráadásul a kertművelést is lehetetlenné teszi, ha állandóan attól kell rettegni, hogy egy ág az ember fejére esik.

A szomszéd a fával nem foglalkozik, én pedig nem szeretnék velük veszekedni. Az önkormányzattól is kértem tanácsot – azt a választ kaptam, hogy ilyen esetben nincs mit tenni. Csak az egy éven belül ültetett csemeték áthelyezésére van a szabályok szerint lehetőség, az ilyen idős fákkal nem lehet már mit kezdeni.

Nagyon szeretem a természetet, a fákat is. Ha nem is vágják ki, de legalább rendben tartanák a növényt, az is segítséget jelentene. Én még a szüleimtől tanultam meg, hogyan kell egy fát elültetni.

Az alapelv ennek során is az volt, hogy a szomszédot tisztelni kell, csak úgy várhatom el tőle is a tiszteletet. Ebbe az is beletartozik, hogy fát nem ültetünk a kerítése mellé például.

Tényleg kénytelen vagyok eltűrni, hogy a telkem tizedrészét nem tudom semmire se használni?

Név és cím a szerkesztőségben

Képünk illusztráció.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!