Postabontás

2021.02.24. 09:45

A gyalogos nem mehet a kerékpárúton?

Az ürögi városrészben élek, és bizony én is gyakran sétálok a kerékpárúton. A Postabontásban és az sms rovatban olvasottakból számomra az derül ki, hogy sok a bizonytalanság ezen a téren, írta olvasónk.

bama.hu

Budakalász, 2020. szeptember 18. Biciklizõk a Budapest és Szentendre közötti kerékpárúton az avatás napján, 2020. szeptember 18-án. Az 5,6 kilométeres útszakasz az EuroVelo 6 kerékpáros útvonal része, amely az Európai Kerékpárút Hálózathoz tartozik, és az Atlanti-óceánt köti össze a Fekete-tengerrel több fontos, nagy európai folyót érintve. Ez az elsõ európai kerékpárút, amelyik érinti Magyarországot. MTI/Bruzák Noémi

Forrás: MTI

Fotó: Bruzák Noémi

Szerintem célszerű lenne szakembertől megtudni, hogy vajon a gyalogosok, futók, babakocsit tologatók szabályosan használják-e a bicikliutat, vagy sem.

Hiszen a gyakorlat azt mutatja, hogy sokan vagyunk, akik előszeretettel használjuk, gyalogosként. Másutt is látni azonban hasonlót: a minap egy kistelepüléseket egymással összekötő baranyai bicikliút mellett autóval elhaladva láttam, hogy egy fiatal hölgy futott, egy idősebb úr pedig nordic-walking botokkal a kezében gyalogolt vele szemben, a kerékpárúton.

Látható tehát, hogy nem egyértelmű, hogy mit szabad, és mit nem. Hiszen a kerékpárosok azt mondják, a gyalogosnak, futónak nincs keresnivalója a bringások számára kijelölt utakon. De, ha igazuk is lenne, azért mindenképp óvatosságra inteném azokat, akik hatalmas sebességgel száguldoznak, különösen, amikor a hegyről lefelé gurulnak. Mert nemcsak egy gyalogos lehet akadályozó tényező, de Orfű és Pécs között egy szarvas vagy egyéb vadállat is bármikor az útjukba tévedhet. Aminek aztán nagyon súlyos baleset is lehet a vége.

Érdekes kérdés az is, hogy vajon meghatározott-e a kerékpárosok maximális sebessége? Mi az a gyorsaság, ami már szabálytalan? Van ilyen egyáltalán?

Név és cím a szerkesztőségben

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!