utánajártunk

2021.02.07. 07:00

Hiányolják a vonatot a Balaton déli partján

Napközben nem áll meg a vonat Balatonmáriafürdő alsón, Máriahullámtelepen és Máriaszőlőtelepen – írták olvasóink. A MÁV tájékoztatása szerint az idegenforgalmi főszezonra várható a menetrendben változás, de az autóbusz is megoldást jelenthet.

Wald Kata

20201127 Hetényegyháza, vasútállomás Kilenc új járat közlekedik majd december 13-tól Kecskemét és Hetényegyháza között. Fotó: Bús Csaba BCS Petőfi Népe

Fotó: Bús Csaba

– Nem áll meg a személyvonat az új menetrend szerint Balatonmáriafürdő alsón, a Máriahullámtelep és a Máriaszőlőtelep megállókban – adtak hangot felháborodásuknak a DN Postabontás rovatában olvasóink.

Volt idős panaszos, aki a Covid miatt a Balatonon tölti idejének jelentős részét, így a személyvonat nemcsak az élelmiszerek, de a gyógyszerei beszerzésében is elengedhetetlen számára. Most tőle hét kilométerre található a legközelebbi megállóhely.

Az olvasói panaszokkal megkerestük a MÁV-ot, kérdéseinkre adott válaszaikban kiemelték, hogy Máriahullámtelep és Máriaszőlőtelep megállóhelyeket elsősorban az idegenforgalmi főszezonban veszik igénybe a Balatonhoz nyaralni utazók. – A Fonyód és Balatonszentgyörgy közötti feszes menetrend miatt a tavaly decemberi menetrendváltástól a két megállóhelyen nem állnak meg a Győr–Balatonszentgyörgy–Fonyód–Kaposvár viszonylatú HELIKON InterRégió vonatok (két­óránként napi 7 pár). Az utasok Balatonmáriafürdő és Balatonfenyves állomásokon, a két szomszédos település központjában szállhatnak le vagy fel a vonatokra – közölték.

Hozzátették, hogy Máriahullámtelepen és Máriaszőlőtelepen jelenleg reggel állnak meg az elsősorban a környéken lakókat munkába, iskolába szállító személyvonatok. A nyári menetrendben pedig a megszokott módon bővíteni tervezik a balatoni vasúti kínálatot, a változtatások egyeztetés alatt állnak.

Marad a gyaloglás, vagy az átszállás

– Tavasszal megfogadtuk a kérést, hogy maradjunk otthon, így nem Balatonmária-alsón (vagy Máriahullámtelepen) voltunk, ahová nem mindig autóval megyünk. Ha a menetrendi változtatásokról utasszámlálás alapján döntenek, akkor sajnos ősszel-télen sem tudott megszámolni minket a MÁV, mert az egyetlen reggeli vonat egyetlen esti párja a 140 kilométert három óra alatt megtéve este 9 után ér Pécsre, a kijárási korlátozás kezdete után. És a párom jegy nélküli nyugdíjas is. Nem akarom elhinni, hogy ennek így kell történni, gyalogolni 4 kilométert, vagy többször átszállni 2021-ben! – írta a Postabontásban egy olvasónk.

Buszok is indulnak több helyre

A MÁV kiemelte, hogy Máriahullámtelep vasúti megállóhelytől kb. 260 méterre található a Balatonmáriafürdő, Faluház utca; Máriaszőlőtelep vasúti megállóhelytől pedig kb. 500 méterre a Balatonkeresztúr, Aradi utca helyközi autóbusz-megállóhely, amelyekről több célállomásra is el lehet jutni. Balatonmáriafürdő, Vasútállomás napi 7–10; Marcali 4; Nagykanizsa, Balatonboglár, Balatonföldvár és Balatonőszöd 5, Balatonlelle 5–8, Fonyód 8–12, Siófok 4–5, Zamárdi pedig 4–5 járattal érhető el innen. A nyári tanszünetben ezeken felül buszok indulnak Pécsre, Badacsonyba, Keszthelyre, Kehidakustányba, Kaposvárra és Szigetvárra is.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!