Postabontás

2021.02.04. 10:00

Mérni kellene a képviselők hasznát

Az elégedettségi vizsgálatot szerintem ki kellene terjeszteni az önkormányzati képviselőkre is, írta olvasónk.

bama.hu

20201104 Pécs A pécsi városháza épületze a Széchenyi téren. Fotó: Löffler Péter lp Dunántúli Napló

Fotó: Löffler Péter

A közeli napokban igénybe vettem az egyik telekommunikációs cég hibaelhárítási szolgáltatását. Alig távozott a szerelő, máris jelentkezett valaki a szolgáltatótól azzal, hogy „számunkra fontos az ön véleménye” az elvégzett munkáról, ezért a megelégedettségét szíveskedjen velünk a telefon nyomógombjai segítségével közölni (öt a legjobb, egy a rossz minősítés).

Hasonló elégedettségi vizsgálatot végez kétévenként a távhőszolgáltatók körében a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal. Az egységes elvek alapján elvégzett vizsgálatok célja, hogy hiteles tájékoztatást kapjanak a felhasználok észrevételeiről, javaslatairól és a kapott információk segítsék őket a megalapozott döntések meghozatalában.

Az ötletet, azaz az elégedettségi vizsgálatot szerintem ki kellene terjeszteni az önkormányzati képviselőkre is. A jelenlegi helyzetben, amikor a képviselő munkáját nagy mértékben akadályozza a vírus okozta „tétlenség”, és az, hogy a „terepen” a járvány miatt nem mozoghat – elmaradt képviselői fogadóórák, az évenként egyszer kötelezően megtartandó közmeg­hallgatás stb. –, az évenkénti elégedettségi vizsgálattal kimutatható lenne, hogy a magas, önmaguknak megszavazott tiszteletdíjnak van-e valami haszna a város fejlődése szempontjából.

Volt az „őskorban” egy önkormányzati képviselő, aki saját költségén kinyomtatott öntapadós matricákat helyezett ki a lépcsőházak kapujára, a villany­oszlopokra, és így hívta fel a körzet állampolgárainak figyelmét az elérhetőségére. Aki megállította az utcán, vagy elment a fogadóórájára és a panaszához a nevét is adta, arról egy emlékeztetőt készített, majd leadta a polgármester „szárnysegédjének”, aki azt egy kísérőlevéllel elküldte az illetékes szervnek azzal, hogy a válaszát, intézkedéséről a tájékoztatást kapja meg az állampolgár, a polgármester ügyvivője és a beterjesztő képviselő. Egy levél, beadvány sem maradt megválaszolatlanul.

Név és cím a szerkesztőségben

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!