kuriózum

2021.03.17. 14:00

Egy kisebb mozi is helyet kap a komlói könyvtár épületében

Egy kisebb moziteremmel és három tematikus kiállítóteremmel bővül hamarosan a komlói József Attila Könyvtár és Muzeális Gyűjtemény – az épület padlásterét építik be, a beruházásra 900 millió forintot kapott az intézmény, a tavaly év végén született kormányzati döntés szerint

W. K.

Fotó: Laufer László

A forrásnak köszönhetően a régóta tervezett Dinó-projekt megvalósítására nyílik lehetőség: az épület tetőterében egy modern látogatóközpont nyílik. Az 1966-ban Pécs-Vasason, majd Komlón talált dinoszauruszfaj, a kétszázmillió évvel ezelőtt élt Komlosaurus carbonis lábnyomai, az állat rekonstrukciós szobra, fosszíliák és kőzetek a múzeumban jelenleg is megtekinthetők, a várhatóan jövő év elejére elkészülő új kiállítótér annyiban lesz más, hogy itt modern eszközökkel mutatják be a bányászati tevékenységből származó különleges földtörténeti emlékeket, a dinoszauruszoktól a széntermelésen át egészen napjainkig.

Mint azt Steinerbrunner Győzőné, az intézmény vezetője kérdésükre elmondta, hosszú hetek tervezői munkáján vannak túl, a közbeszerzési eljárást követően veszi majd kezdetét a kivitelezés.

Az elképzelések szerint a kiépülő legfelső szinten a kiállítótermek egyikét a különböző korszakok dinoszauruszai bemutatásának szentelnék. Egy másik teremben a Komló városát életre hívó szénbányászat történetével ismerkedhetnek meg majd a látogatók, a harmadikban pedig a jégkorszakot elevenítenék meg, annak állatai, illetve az ősember, valamint az akkori bányászattal kapcsolatos nyomok bemutatásával.

Mindezek mellett egy 20-25 fős mozitermet is kialakítanak, ahol a kiállítások tematikájához kapcsolódó filmek vetítésére nyílik majd lehetőség.

A fejlesztés eredményeként kuriózumnak számító komplexummá válik a komlói intézmény, hiszen összesen négy szinten közgyűjtemények, könyvtár, a múzeumhoz kapcsolódó, élményelemekkel tarkított látogatóközpont is várja majd az érdeklődőket. A város turisztikai vonzerejét várhatóan jelentősen növelő létesítmény, ha elkészül, a tervezett baranyai geopark részét képezné.

Mindeközben a Kubinyi-programnak köszönhetően „A Mecsek természetvilága” című állandó természettudományi kiállítás is megújul – a készülő részben a korábbinál korszerűbb módon, élményekkel gazdagítva mutathatják be a Mecsek jelenlegi élővilágát.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!