Bevonzza a vadakat

2021.03.08. 17:30

A lakóházak közelében találtak etetőt Gyükésben

A lakóházak közvetlen közelében létesített valaki vad­etetőt a gyükési városrészben – ezt a Hosszúcser Vadászegylet vette észre. Az embernek és állatnak sem jó, ha odaszoknak a vadak, éppen ezért az illetékes vadásztársaság már intézkedett is az ügyben.

Mészáros Rita

20210107 Vát téli vadetetés Horváth Ernő hivatásos vadász Fotó: Szendi Péter SZP Vas Népe

Fotó: Szendi Péter

Sokszor írtunk már arról, hogy a városba merészkedő vadak milyen károkat okoznak a kiskertekben, gyümölcsösökben. Persze nemcsak ez jelent veszélyt, hiszen az úton átszaladva balesetet is okozhatnak. Mindezek megelőzése érdekében a Hosszúcser Vadászegylet már hosszú évek óta azon dolgozik, hogy a vaddisznók ne szokjanak be a városba. Ehhez persze a lakosság együttműködése is szükséges, hiszen munkájukat jelentősen megnehezíti, ha valaki vadetetőt létesít a lakóházak közvetlen közelében – nemrég ugyanis ilyenre is volt példa.

– Néhány hete vettük észre, hogy Gyükésben, a lakóházak és a közút közvetlen közelében valaki vadetetőt és sózót létesített – mesélte lapunknak Grozdics Károly, a Hosszúcser Vadászegylet fővadásza. – Minden bizonnyal jóindulatú emberek voltak, akik csak azért rakták ki az élelmet, hogy lássák a vadakat, de ezzel sajnos sok problémát okozhatnak.

A fővadász kifejtette, az állatoknak sem jó, ha beszoknak az idegen, városi környezetbe, de az embereknek sem. Megszaporodhatnak a vadkárok, illetve a közlekedés biztonsága is veszélyben van. Megnő a gépjármű-vad balesetek esélye, amelyek következtében nemcsak az állat pusztulhat el, de komolyabb személyi sérülés is történhet.

Grozdics Károly azt is elmondta, az ügyben először a Biokom Nkft.-t keresték meg, de kiderült, a kérdésben nem ők az illetékesek, hanem a Pécsi Vagyonhasznosító Zrt. A vadászegylet nekik is szólt, hiszen csak az ő beleegyezésükkel tehetnek bármit is a vadetető felszámolása érdekében. A vadetetők létesítése egyébként engedélyhez kötött, a gyükési esetben természetesen ilyet nem adtak ki. A környéken egyébként még van egy-két hasonló vadetető, de azok nincsenek olyan közel a lakott területhez, mint a most megtalált létesítmény.

Szükséges a belterületi vadászat

Azt, hogy milyen mértékben szaporodtak el a vaddisznók Pécsen, jól jelzi, hogy a vadász­egylet a tavalyi belterületi vadászat során 12 vaddisznót lőtt ki a deindoli és közép-deindoli városrészekben. Ezen kívül pedig a megyeszékhely északi közigazgatási határának körzetében 2020-ban további 59 vaddisznó került terítékre. Az említett területeken azonban még számos vaddisznó él, sőt Gyükés környékén egyre több szarvassal is találkoznak, így a vadak által okozott károk megelőzése érdekében a belterületi vadászatot a továbbiakban is folytatni kell. A vadászegylet éppen ezért az erre vonatkozó kérelmet már el is juttatta a rendőrséghez.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!