segítenek ahol tudnak

2021.03.31. 20:00

A város jólétén munkálkodnak helyi keresztény gyülekezetek

A járványhelyzet következtében nehéz helyzetbe került pécsiek megsegítésére 14 helyi keresztény gyülekezet fogott össze – a Pécsi Evangéliumi Karitatív Szolgálat (PEKSZ) egy közös kéznyújtás a Pécsen élő mélyszegénységgel küzdő családok és rászorulók felé.

Wald Kata

– A koronavírus miatt az elmúlt évben nagyot változott az életünk, és sokan elvesztették az állásukat. Ez a 14 gyülekezet szeretett volna tenni valamit a városért, és a járványhelyzet kapcsán nehéz helyzetbe jutott lakóiért, ezért úgy döntöttünk, hogy saját erőből, teljesen önkéntes alapon tartós élelmiszercsomagokkal segítjük a rászoruló családokat – tájékoztatta lapunkat Pásztor-Gyaraki Nikolett, a PEKSZ önkéntes PR tanácsadója. – A város jólétén munkálkodunk, és elkötelezetten szeretnénk segíteni Pécs bajba jutott és mélyszegénységben élő lakosait, ezért havonta 50 családnak osztunk tartós élelmiszercsomagot. A közel egy éves tevékenységünk alatt összesen több mint 5,5 tonna adomány ért célba – tette hozzá.

A szolgálatot alakító, évek óta egymással szeretetteljes kapcsolatot ápoló 14 pécsi keresztény gyülekezet lelkipásztorai – akik a Pécsi Pásztorkör keretében minden hónapban találkoznak – 2020 márciusában, a veszélyhelyzet elrendelése után kezdték meg a tárgyalásokat a közös karitatív program megvalósításáról, majd az ötletet a gyülekezetekben is megosztották. – Sokak szíve rádobbant, és már az elejétől 50 elkötelezett önkéntes vesz rendszeresen részt a szervezésben, az élelmiszerek beszerzésében, szállításában, a csomagok összeállításában és eljuttatásában a családokhoz, az ehhez tartozó adminisztrációban, a koordinálásban és a kommunikációs tevékenységekben – fogalmazott Pásztor-Gyaraki Nikolett.

Egy szatyor szeretet: az egyenként kb. 10 kilós tartós élelmiszercsomagokat minden hónap utolsó szombatján osztják ki 50 rászoruló pécsi családnak – ezek a szatyrok többek között lisztet, olajat, cukrot, rizst, tésztát, tejet és különböző konzerveket tartalmaznak. Emellett tanácsadással, álláskereséssel és hit­életi támogatással is segít a szolgálat. Közreműködésükkel például két olyan családfőnek is sikerült munkát találnia, akik a koronavírus miatt vesztették el korábbi állásukat. A karácsonyi csomagokat kiegészítették még édességekkel, gyümölccsel, gyermekbibliákkal és társasjátékokkal, örömet szerezve ezzel is a kisebbeknek.

Több helyi szervezettel együttműködve, partnereik ajánlásai alapján keresik fel a családokat, majd a velük folytatott konzultáció után az önkéntes szakemberek bírálják el a rászorultságukat. A támogatás egy évre szól, így nyártól már másik 50 család részesülhet majd tartós élelmiszercsomagokban.

Pásztor-Gyaraki Nikolett kiemelte, elkötelezettek abban, hogy a város jólétén munkálkodjanak. – Bár tevékenységünket eredetileg a koronavírus okozta szükséghelyzet hívta életre, örömmel folytatjuk karitatív munkánkat Pécs lakóiért a későbbiekben is. Folyamatosan azon dolgozunk, hogy szolgálatunk egyre szélesebb körben és tartósabb módon tudjon segítséget nyújtani – zárta gondolatait.

Örömmel fogadnak újabb önkénteseket a programba

Felváltva, egyik hónapban az önkéntesek szállítják házhoz az adományokat, a másik hónapban az átvevőponton várják a családokat. Szeptemberben például – amikor enyhébbek voltak a járványügyi intézkedések – a szolgálatot alakító 14 helyi gyülekezet által szervezett Életút Fesztiválon egy sátorral a Kossuth térre települtek ki, akkor ott adták át az élelmiszerrel teli szatyrokat.

A szolgálat jogi és szervezési hátterét a szintén pécsi Nem Vagy Egyedül Alapítvány biztosítja. Ha valaki önkéntesként csatlakozna a PEKSZ munkájához, örömmel veszik. Fontos cél az is, hogy az adományozók körének bővítésével még több családnak tudjanak segíteni.

A szolgálattal a kapcsolatot internetes közösségi oldalukon lehet felvenni, és hamarosan saját honlapjuk is elkészül.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!