kulturális örökség

2021.03.16. 11:30

Az Emmausz hagyományát mutatják be a kötetbe szedett fotók

Húsvétra elkészül az Emmausz könyv – a több mint 150 éves múltra visszatekintő bólyi hagyományt fotók segítségével bemutató kiadvány összeállítására egy pályázati támogatásnak köszönhetően nyílt lehetőség.

Wald Kata

Fotó: Löffler Péter

Húsvétra elkészül a Bóly több mint 150 éves hagyományát 64 színes oldalon, 100 fotón keresztül bemutató Emmausz könyv. A Bólyi Kulturális Egyesület és az Erzsébet Vigadó közös munkájának eredményeként elkészült kiadvány nemrég került a nyomdába, többévnyi gyűjtőmunkát és hosszú hetek szerkesztését követően. A nagy formátumú, kemény táblás könyv készítésére az Agrárminisztérium által a nemzeti értékek megismertetésének támogatására kiírt Hungarikum pályázaton közel 1,3 millió forintot nyert az egyesület.

A Szellemi Kulturális Örökség Nemzeti Jegyzékén is szereplő húsvéthétfői Emmausz-járás bibliai gyökerű, német nemzetiséghez kapcsolódó szokás, amely a mai napig él Bólyban. Ezen a napon a délelőtti szentmise után megtelnek a pincefalu présházai családokkal, baráti társaságokkal. Énekszótól, zenétől, nevetéstől, beszélgetéstől hangosak ilyenkor pincesorok, az esemény szimbolizálja a bibliai Emmausz-történet lényegét: meghívlak asztalomhoz, hogy megtudd, ki vagyok.

A Bólyba az 1700-as években betelepült svábság által kialakított szokást mára az egész város magáénak érzi, és egyaránt élteti a II. világháború után betelepített felvidéki magyarság és a rendszerváltás után pincetulajdonossá váló, bólyi gyökerekkel nem rendelkező Németországból érkező családok is.

Az Erzsébet Vigadó ízelítője szerint a hamarosan kézbe vehető Emmausz könyv egy nagy, közös, családi fotóalbumhoz hasonlít a leginkább, a képek a bólyi pincesoron készültek a 19. század vége és a 21. század eleje között. Csak olyan fotók kerültek az albumba, melyek visszaadják az igazi, hamisítatlan bólyi Emmausz-hangulatot.

A szerkesztők négy részre osztották a képanyagot: az első csoportba kerültek a gasztronómiához, a borhoz és az asztal körüli beszélgetéshez kapcsolódó felvételek, a második fejezet a vigalomé, a zenéé, a táncé, majd következnek a játékokat, tréfákat bemutató fotók, zárásként pedig a csoportképek. A fényképek különlegessége, hogy azokat a város lelkes közössége bocsátotta rendelkezésre.

A könyvbemutatót, amelyre várhatóan online formában kerül majd sor, április 5-én, húsvéthétfőn tartják, de a tervek szerint a kötet március 30-tól elérhető lesz, így akár ajándékként is bekerülhet majd a „fészekbe”.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!