arckép

2021.03.07. 15:30

Dr. Mezei Kitti a jog eszközeivel harcol a hackerek ellen

A koronavírus miatt sokkal több időt töltünk a világhálón, mint korábban bármikor. A megnövekedett adatforgalom kedvez a kiberbűnözőknek is, akik kihasználják, hogy napi szinten egyre kevesebben teszik meg a megfelelő online óvintézkedéseket. Hol tart ma a kiberbűnözés, milyen a védelem, és merre halad a világ? Erről kérdeztük dr. Mezei Kitti jogászt, aki ebből a szakterületből doktorált.

Mészáros Endre

– A hackerek betörnek a különböző intézményi hálózatokba, ahonnan elsősorban adatokat lopnak, a felhasználóktól, bankoktól pénzt nyúlnak le. Mennyire veszélyes a kiberbűnözés?

– Készült egy szakmai kimutatás 2017-ben, miszerint abban az esztendőben összesen 600 milliárd dollárnyi kárt okoztak, és azt prognosztizálták, hogy 2021-re ez az összeg minimum megduplázódik. Sajnos a kiberbűnözés gyorsabban fejlődik, mint az ellene irányuló védekezés. Ugyanakkor éppen húsz éve annak, hogy az Európa Tanács egyezményt fogadott el a számítástechnikai bűnözésről, ami jelentősen megkönnyíti ellene a nemzetközi fellépést és ezen a téren napjainkban egyre átjárhatóbbak a határok.

– Ki vizsgálja hazánkban ezeket a bűneseteket?

– A Készenléti Rendőrség Nemzeti Nyomozó Irodájának a főosztálya, s napjainkban már külön kibernyomozókat is képeznek.

– Mi a vezető bűncselekmény a kibertérben?

– A pénzintézeteket, de még inkább a pénzügyi folyamatokkal kapcsolatos felhasználókat érő akciók, valamint a tömeges és célzott adathalász -támadások. Éppen ezért sokkal jobban kell ügyelnünk, amikor banki vagy személyes adatokat kérnek tőlünk a neten át. A kisvállalkozásoknak pedig nem árt tudni, hogy a munkatársak képzése, a jogtiszta szoftverek használata ezért is fontos.

– Vegyünk egy konkrét példát. Az otthonról rendelésnél kinek szóljunk, ha észleljük, hogy átvertek?

– Ha egy internetes csalás történt, akkor mindenképp a rendőrség tud intézkedni. Pénzátutalási, bankkártya- visszaéléseknél pedig lényeges a gyors beavatkozás, ott a pénzintézettel célszerű azonnal kapcsolatba lépni.

– Az ezredforduló óta messzire jutott a kiberbűnözés. Mi a jövő?

– Az új technológiák megjelenése további kiberbiztonsági kockázatot jelent. Én most például a Mesterséges Intelligencia Nemzeti Laboratórium kutatási projektje keretében az MI jogi környezetét vizsgálom.

Könyvben is kiadják a doktoriját

Dr. Mezei Kitti 1990-ben született Pécsett. Aktív kosárlabdázóként a TÁSI-ba járt általánosba, a Janus Pannonius Gimnáziumban érettségizett. A PTE Állami és Jogtudományi Karán 2014-ben szerzett diplomát, a pécsi Közgáz pénzügy mesterszakát is elvégezte. 2019-ben doktorált. 2017-től Budapesten a Társadalomtudományi Kutatóközpont Jogtudományi Intézetében tudományos munkatárs és adjunktusként tanít a BME GTK Üzleti Jog Tanszékén. A kiberbűnözés aktuális kihívásai a büntetőjogban címmel most jelenik meg könyvben doktori disszertációja. Kétlaki életet él Budapest és Pécs között.

 

Ezek is érdekelhetik