nyarat nem csinál, de védeni kell őket

2021.03.21. 15:30

Műfészkeket helyeztek ki a fecskék védelme miatt

Március folyamán, április elején megérkeznek az első fecskék megyénkbe is. A korábbi évek felmérései alapján az elmúlt mintegy két évtizedben csaknem megfeleződött a hazai fecskeállomány. A védett madarak fennmaradása mindannyiunk érdeke.

Tóth Viktória

Mára minden második fecske eltűnt az ereszek alól. Különböző tényezők állnak ennek hátterében. Például az élőhelyek átalakítása, fészkelőhelyek megszüntetése, a táplálékbázis csökkenése vagy a klímaváltozás, s a legszomorúbb, az emberi beavatkozás, a fészkek leverésével.

Fontos tudnunk, hogy a madarak vagy lakóhelyük veszélyeztetése szankciókkal járhat. Aki engedély nélkül fészket ver le, közigazgatási hatósági üggyel nézhet szembe. Ha jelentős mennyiségű fészek érintett, az már a természetkárosítás bűncselekményének kategóriájába is eshet. Ez a büntető törvénykönyv szerint 3 évig terjedő szabadságvesztéssel büntetendő. Ha zavar minket az ürülék lehullása, az úgynevezett fészekpelenka, vagyis a fészek alá rögzített deszka felszerelésével megakadályozható.

Mint azt a Madártani Egyesülettől megtudtuk, a fecskék számára az egyik gyakorlati védelmi lehetőség a műfészkek kihelyezése. A módszert mindenki tudja alkalmazni saját lakókörnyezetében, az egyesület egyébként a műfészkek és az ezekhez szükséges negatív sablonok elkészítését bemutató kisfilmekkel is segíti a madárbarátok felkészülését a fecskevédelmi szezonra. Az egyesület közleményéből az is kiderül, hogy a fecskék védelme érdekében megkezdték a pécsi területi igazgatósághoz tartozó vasútállomásokon a műfészkek kihelyezését. Ez Baranyában 4, Somogyban és Tolnában további 5 állomást érint, ahol 180 műfészek telepítése történik meg.

– Februárban az érintett baranyai helyszíneken a társaság dolgozói már kirakták a kerámiából készített „fecskebölcsőket”, és márciusban a többi állomás is sorra kerül – fogalmaztak.

S, hogy miért van szükség a fecskékre? A becslések alapján minden fecske legalább egy kilogramm repülő rovart – muslicától a nagyobb légyig – fogyaszt el csak a költési időszak alatt.

Sajnálatos módon egyre csak csökken az állományuk

Hazánkban a legelterjedtebb fecskefajok a füsti és a molnárfecske, Magyarországon mindkettő védett, természetvédelmi értékük 50 ezer forint. A füsti fecske a Kárpát-medencében áprilistól szeptemberig terjedő időszakban figyelhető meg. Magyarországi becsült állománya az ezredfordulón 220–320 ezer párra volt tehető, 2010 után már csupán 89–102 ezer pár fészkelt hazánkban. A molnárfecske jelentős számban fészkel a nagyvárosokban is. Kedveli a vizek közelében található településeket. Általában nagyobb magasságban vadászik mint a füsti fecske, melynél valamivel kisebb méretű repülő rovarokkal táplálkozik. A füsti fecskéhez hasonlóan költésének sikeressége függ az épületek tulajdonosainak hozzáállásától.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!