hitélet

2021.03.27. 16:37

Takarmánnyal segíti az öngondoskodást a segélyszervezet

Kiemelt figyelmet fordít az ormánsági családok öngondoskodásának elősegítésére a Katolikus Karitász – takarmánnyal is segítik az állattartásra vállalkozó családokat.

Dunántúli Napló

20200316 Gyula Sertéstelep Gyula határában Fotó: Imre György IGY Békés Megyei Hírlap

Fotó: Imre György

Az ormánsági családok öngondoskodási képességének és háztáji gazdálkodásának fejlesztését kiemelten fontosnak tartja a Katolikus Karitász – a Földműves Szent Izidor Program lényege, hogy szociális segítő jelenlétet és szaktanácsadást is biztosítanak a projektben részt vevő családok számára. Közösen dolgoznak ki egyéni gazdálkodási tervet, melyben meghatározzák, hogyan szeretnék bővíteni, fejleszteni kiskerti növénytermesztésüket és állattartó tevékenységüket a résztvevők, amelynek megvalósításához a karitatív szervezet célzott segítséget nyújt.

A karácsony előtti időszakban a segélyszervezet Tésenyben mintegy 4 tonna táppal 23, Kisszentmártonban pedig további 2 tonna táppal 11 helyi család sertéstartási és sertéstenyésztési tevékenységét támogatta.

A közelmúltban az öngondoskodás elősegítése érdekében újabb segítség érkezett a két településre: Tésenyben 27 sertéstartó családnak juttatott 189 mázsa szemeskukorica-adományt a karitász, Kisszentmártonban pedig 11 állattartó családot segítettek összesen 164,4 mázsa takarmánnyal.

Az egy évvel ezelőtt indult program eddigi tapasztalatai rendkívül kedvezőek: több család is ismét belevágott az állattartásba, és az elhanyagolt állapotba került ólak javítására is egyre többen gondot fordítanak. A programban részt vevő családok a segélyszervezettől kapott segítséggel bővíteni tudják állatállományukat, és a háztartások egy részében mára már a tenyésztés is elindult: választási malacokat, süldőket értékesítenek a település vonzáskörzetében.

További öngondoskodást segítő programokat is működtet a Katolikus Karitász: a „Szép otthonok” keretében otthonokat újítanak fel, a „Zöldellő kertek” részeként vetőmagot osztanak, az „Akarom” program a tudatos háztartásvezetésre tanítja a résztvevőket. A „Lak-6” pedig az önhibáján kívül nehéz helyzetbe került családok lakhatását segíti.

Zöldbe borulhatnak a kertek

Már készülnek a vetőmagcsomagok az „Öngondoskodó Háztartások-Zöldellő kertek” nevet viselő programban részt vevőknek – ezeket a Pécsi Egyházmegye karitászcsoportjainak hamarosan kiszállítják, majd onnan azokhoz a családokhoz kerülnek, amelyek rendelkeznek kis konyhakerttel, és vállalják, hogy tavasztól művelik a földjüket. A csomagok húszféle vetőmagot tartalmaznak, és 250 család életét teszik könnyebbé a Pécsi Egyházmegyében. Az egyértelmű közös cél, hogy az érintettek a kapott vetőmaggal, kertjeik művelésével folyamatosan megtermeljék maguk számára a szükséges zöldségeket.

A karitász fontosnak tartja, hogy a program során szakmai segítséget is biztosítson az abban részt vevőknek annak érdekében, hogy kertjeikben a lehető legnagyobb termést takaríthassák majd be. Szakemberek segítik a növénytermesztést, az önkéntesek pedig szükség esetén eszközöket is biztosítanak a rászorulóknak.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!