karbonlábnyom

2021.04.21. 13:29

A fenntartható jövő iránt elkötelezett családok részére kínálnak értékes pályázati lehetőséget

Új lehetőség nyílik azok számára, akik kíváncsiak, hogy mennyi a háztartásuk károsanyag-kibocsátása. Az idei évben ugyanis az országban egyedüliként, a Pécsimami Közhasznú Egyesület nyerte el a Greendependent Intézet karbonlábnyom-számítási pályázatát, ezzel lehetőséget adva 20 pécsi és Pécs környéki családnak arra, hogy ingyenes karbonlábnyom-felmérésben vegyenek részt, személyre szabott kiértékelést és tanácsadást kapjanak.

T. V.

20191111 Bonyhád Bonyhádon a városi strand előtti területen fákat ültettek. A fákat a szülők ültették az Élet Fa nevű program keretein belül Fotó: Makovics Kornél MK Tolnai Népújság

Fotó: Makovics Kornél

Sokakban felmerülhet a kérdés, hogy mi is az a karbonlábnyom. A más néven szénlábnyomnak is nevezett mutató az emberi tevékenység környezetre gyakorolt hatásának egyik mértéke. Segítségével mérhetővé válik, hogy az emberi tevékenység milyen mértékben járul hozzá a globális felmelegedéshez, mennyi üvegházhatású gáz kerül közvetetten és közvetlenül a levegőbe.

– Minél nagyobb a karbonlábnyom, annál nagyobb az éghajlatváltozásra gyakorolt hatás. Lábnyomunk sok mindennapi tevékenységünk során hatással van a környezetünkre, legyen szó utazásról, munkába járásról, fűtésről, bevásárlásról vagy gyermekeink iskolába járásáról – fogalmaztak az egyesület közleményében.

Ennek a mutatónak a megismerése tehát segíthet abban, hogy tudatosan és fókuszáltan csökkentsük környezeti hatásunkat, legfőképpen a klímaváltozáshoz történő hozzájárulásunkat. Ez fontos feladatunk, hiszen mindannyian egy élhető, kiegyensúlyozott környezetet szeretnénk a gyermekeinknek. A személyre szabott tanácsadás alkalmával a részt vevő családok nemcsak azt tudhatják meg, hogy mekkora a háztartásuk karbonlábnyoma, és mindez hogyan csökkenthető, hanem ezzel párhuzamosan a háztartás havi kiadásainak csökkentésére is hasznos tippeket kaphatnak.

 

A programban részt vevő családok dönthetnek, hogy saját udvarukban vagy egy közös helyszínen ültetik el a fákat

 

A program szakmai felelősétől, Amrein Tamásné Miskolczi Boglárkától azt is megtudtuk, hogy a bekerülő 20 család egy-egy őshonos gyümölcsfa tulajdonosa lesz, amelyet a résztvevők közösen ültetnek el egy őszi közösségi program keretein belül. Az ültetés helyszínét a Pécsimami biztosítja, de ha az elnyert gyümölcsfát a részt vevő család szeretné saját otthonában elültetni, arra is lesz lehetőség. Emellett a 20 család ajándékba kapja a Tamás Éva Játéktára zenekar Ébredezés című lemezének letölthető változatát is. A jelentkezési határidő április 27., ezt a pecsimami.hu weboldalon lehet megtenni.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!