vegyes a fogadtatás

2021.04.07. 07:00

Baloldali „siker”? Egy kis irodát nyit a multi könyvelőcég

A volt parlamenti képviselői irodába költözik az a multi cég, amelyet nemcsak szakmai körökben, hanem a baloldali fórumokon sem fogadtak osztatlan lelkesedéssel Pécsen. Az egyik, a szocialistákkal jó kapcsolatot ápoló pécsi alpolgármester korábbi munkahelyének cége, az Ernst & Young nem árulta el, hány főt foglalkoztatnak majd, a helyi könyvelők pedig féltik az amúgy sem túl nagy pécsi piacukat.

Bóka Máté

Fotó: Löffler Péter

Bár a baloldali polgármester, Péterffy Attila nagyon örült annak, hogy a négy nagy könyvelő, pénzügyi tanácsadó cég, a BIG4 közül az egyik a baranyai megyeszékhelyen nyit irodát, a „terjeszkedését mérföldkőnek” nevezte, a baloldali fórumokon nem aratott osztatlan lelkesedést az Ernst & Young megjelenése. Azontúl, hogy „fiatalok megtartását” emlegették a városházi propagandában, az nem derült ki, hogy mégis hány pécsit és hány főt alkalmaznak majd városban, sőt ezt a lapunk megkeresésére sem tudta a multinacionális vállalat elárulni, mindössze az országos adataikat közölték, miszerint nálunk mintegy 700-an dolgoznak és majd Pécsen is „fokozottan” bővíteni fognak.

A cég pécsi érkezését egyébként az MSZP-Momentum-Jobbik-DK koalíció által szorosan fogott városházi szócsövek meglepetésként tálalták, de nem kizárt, hogy az MSZP-sekkel is jó kapcsolatot ápoló egyik alpolgármesternek, Ruzsa Csabának is lehet köze a történtekhez, mivel korábban maga is a cégnél dolgozott. Mindenesetre az Ernst & Young szerint szigorú szakmai sztenderdjeinknek megfelelően, kizárólag üzleti alapon döntöttünk a regionális központok létrehozásáról.

Annyit viszont elárultak, hogy a Jókai tér 2.-ben lesz az irodájuk, amit korábban parlamenti képviselőknek adtak bérbe, s ahol néhány kisebb helyiség van, illetve egy központi rész – mindössze tehát itt néhányan férhetnek el. A pécsi pénzügyi szektorban pedig meglehetősen vegyesen fogadták a hírt: tekintve, hogy a balliberális városvezetés idején hozott néhány új munkahelynek is lehetne örülni, de egyszerre tarthatnak attól is, hogy az amúgy sem túlságosan nagy pécsi könyvelői, pénzügyi tanácsadói piacot az óriásvállalat tovább szeleteli és elveheti tőlük a potenciális ügyfeleket, ezzel pedig az ilyen típusú magas hozzáadott értéket képviselő helyi vállalkozások fejlődésének lehetőségét.

Mindenesetre a vállalat azt közölte lapunkkal, hogy „a cégünk komplex, speciális szaktudást igénylő szolgáltatásokat kínál az adózás, a jog, a könyvvizsgálat, a vállalati stratégia és tranzakciók, valamint az üzleti tanácsadás területén”. A pécsi iroda nyitását pedig azzal magyarázták a városháza által kiadott – az egyébként ingyenreklámnak is beillő – közleményben, hogy az elhúzódó koronavírus-járvány hatására számos új feladattal szembesülnek a cégek, ami növelte az igényt a tanácsadási támogatásra, és a piaci elvárásokra válaszul regionális központokat hoznak létre.

Érdekesség, hogy a balliberális oldal korábban azért támadta a jobboldali városvezetést, mert szerintük az ő idejükben nem teremtettek munkahelyeket Pécsen, holott több cég – például a Hanon, a BAT, az ITSH, az Aldi, a Harmann, a Magnus, a Hauni – is bővített, fejlesztett, aminek következtében emelkedhetett meg az iparűzési adóbevétel is jelentősen a járvány előtti időszakban.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!