Félnek a családok

2021.04.22. 07:00

Kilakoltathatják a Lánc utcai önkormányzati lakásokban élőket

Ijesztő események történtek a napokban a hírhedt Lánc utcai bérházban. Egy ott élő hölgy arról számolt be munkatársunknak, hogy április 15-én egy férfiakból álló csoport végigjárta a lakásokat, az ott élőket pedig felszólították, hogy rövid időn belül költözzenek ki az ingatlanokból.

Palotás Péter (forrás: Pécsi Újság.hu)

Fotó: Löffler Péter

Kilakoltatások indulnak a Lánc utcában – ezzel az információval kereste fel szerkesztőségünket egy hölgy. Mint elmondta, huszonöt család, akik összesen harminc gyereket nevelnek, félhet attól, hogy utcára kerülnek.

Mint arról lapunkban több alkalommal beszámoltunk, a Lánc utcai bérházban áldatlan állapotok uralkodnak. Az épületet ellepte a mocsok, az ablakokat több helyen betörték, a lakások egy részét önkényesen elfoglalták. Drog, erőszak, garázdaság jellemzi ezt a helyet. A lakók közül többen egyszerűen csak beköltöztek az egykor üresen álló lakásokba, másoknak pedig lejárt az ingatlan bérlésére vonatkozó szerződésük, tartozása pedig minden érintettnek van. Ennek ellenére méltatlannak, félelemkeltőnek tartják az ott élők, ahogy a ház elhagyására kötelezték őket.

A hölgy azt nyilatkozta munkatársunknak, hogy április 15-én egy négy főből álló társaság kereste fel a családokat. Állítása szerint közülük ketten a pécsi önkormányzat munkatársai, ketten pedig az egyik roma sportegyesület tagjai voltak, akik arra szólították fel a Lánc utcai háztömb lakóit, hogy pár napos vagy hetes határidővel hagyják el az ingatlanokat.

– Nem kaptunk hivatalos, írásbeli megkeresést, ezért levelet írtunk a polgármesternek. Az önkormányzat nem adott lehetőséget részletfizetésre, a bérleti díjakat sem csökkentette. A járványhelyzetben sajnos sokan elvesztették a munkájukat, kilátástalan a helyzetük – fogalmazott a hölgy. Hozzátette, nagycsaládosok, valamint mozgássérült, beteg emberek is az utcára kerülhetnek.

Az önkormányzat szerdán közleményt adott ki az ügyben. Ebben azt írták, hogy a bérlakástömbben az önkormányzat és a Pécsi Ellátó Központ egy-egy ügyintézője tartott adategyeztetést. Az adategyeztetés célja az volt, hogy az önkormányzat és a PEK tisztán lássa a bérlők helyzetét. A két szakember munkáját egyedül végezte, az épületben csak ott lakók voltak jelen. Hozzátették, hogy a városvezetés eltökélt abban, hogy az önkormányzati bérlakások viszonyait rendezze – a cél az, hogy azok a szociálisan rászoruló pécsiek jussanak bérleményhez, akik a szabályokat betartva, éveket várnak arra, hogy lakáshoz jussanak, és ezután tisztességesen fizetik a lakbért.

Hazudik a városháza?

Szerdán késő este a városvezetéssel korábban kifejezetten jó viszonyt ápoló „A Város Mindenkié Pécs csoport” is reagált a pécsi önkormányzat a sajtóközleményére.

Azt írják, hogy „Az önkormányzat sajtóközleményében nyíltan hazudik, és kisgyermekes családokat aláz meg azzal, hogy őket hamis színben tünteti fel.” Elmondásuk szerint pontosan úgy történt a bejárás, ahogy az ott élők elmondták (s ahogy lapunk is megírta).

„Elkeserítő, hogy az önkormányzat tetteit, melyek során kisgyermekes családokat tesz utcára, illetve választ szét, olyan állításokkal igyekszik alátámasztani, melyek kivétel nélkül megbélyegeznek minden nehéz sorban élő, fizetésképtelen lakót és hamis, illetve túlzó állításaikkal társadalmi csoportokat hangolnak egymás ellen”, írták zárásul.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!