hurrá!

2021.05.19. 14:00

Az elmaradt ballagások május 25-e után pótolhatók

Bepótolhatók május 25-e után az elmaradt középiskolai ballagások – jelentette be Maruzsa Zoltán köznevelési államtitkár. Ennek kapcsán középiskolákat kérdeztünk meg, élnek-e ezzel a lehetőséggel.

Mészáros Rita

Fotó: Laufer László

A középiskolai ballagások április végén a tavalyihoz hasonlóan idén is elmaradtak, így a végzős diákok több hónap után sajnos csak az érettségin találkozhattak személyesen újra egymással. Az ünnepélyes búcsúra azonban lesz lehetőség, hiszen Maruzsa Zoltán köznevelésért felelős államtitkár múlt héten jelentette be, hogy a ballagások május 25-e után pótolhatók. Van olyan iskola, amely élni is szeretne ezzel a lehetőséggel. Persze ezek sem a megszokott, nagyszabású ünnepségek lesznek, hanem kisebb, bensőséges búcsúztatók.

Turi Katalin, a PTE Gyakorló Általános Iskola, Gimnázium és Óvoda igazgatója elmondta, hogy mindkét középiskolájukban – A PTE Deák Ferenc és a Babits Mihály Gyakorló Gimnáziumában is – tartanak ünnepséget a végzősöknek, az érettségi bizonyítványok kiosztásával együtt köszönnek el osztályonként a ballagóktól. Ezen a napon a szülőknek is lehetőséget biztosítanak, hogy bemehessenek az intézményekbe, és természetesen az adott osztályban tanító tanárok is elbúcsúzhatnak a diákoktól. A helyzetet még különlegesebbé teszi, hogy a Deák Ferenc Gimnáziumban az utolsó érettségiző évfolyam ballag el.

Mondhatjuk azt is, hogy ez a ballagás második felvonása lesz, hiszen online ünnepséget mindkét intézményben tartottak már április 30-án. Sőt, a Babits Mihály Gyakorló Gimnázium ballagó diákjait dísztávirattal köszöntette a Babits-Komarov Baráti Kör.

Virtuális sétát tettek a gimnáziumban

A pécsi Leőwey Klára Gimnáziumban szintén úgy tervezik, hogy az érettségibizonyítvány-osztást teszik szép ünnepséggé. Osztályonként külön-külön tartják majd, hogy ezzel is ügyeljenek a biztonságra. Ahogy Zalay Szabolcs igazgató elmondta, olyan értelemben lesz ez ballagás, hogy a végzősök a saját tantermükből lesétálnak majd az iskola dísztermébe, és ott kapják meg az érettségi bizonyítványokat.

Az intézményben egyébként különleges módon köszöntek el a ballagóktól április végén. Elkészítették a gimnázium 3D-s modelljét, amely április 30-án vált elérhetővé. Ennek köszönhetően az érettségizők virtuálisan végigsétálhattak a folyosókon, majd a díszteremben megtekinthették a ballagási műsort.

A tanévzáróknak sincs már akadálya

A tanévzáró ünnepségek az általános iskolákban szintén megtarthatók. A Emberi Erőforrások Minisztériumának határozata alapján a tanévzáró ünnepségek május 25-e után szervezhetők a rendezvényekre, valamint a nevelési-oktatási intézmények területére való belépésre vonatkozó hatályos jogszabályok, továbbá az egészségvédelmi előírások betartásával. Az általános iskolák tavaly azt már bebizonyították, hogy bármilyen korlátozás ellenére is emlékezetes ünnepséget tudnak szervezni a nyolcadikosok számára. Akkor mindenhol szűk körben tudtak csak búcsúzni a végzősöktől. Volt, ahol két vendég elkísérhette a gyermekeket, máshol a szülők csak az iskolán kívül, kihangosítóról követhették végig a műsort.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!