Bezedeki-árok

2021.05.04. 18:44

Karaktert adtak Ivándárdának az új hidak

Több évtizedes probléma oldódott meg Ivándárdán a Magyar Falu Program keretében nyert támogatásnak köszönhetően.

Zs. K.

Fotó: ZS.K.

A falu egyetlen utcáját keresztülszeli a Bezedeki-árok, és így az utca egyik oldalán lévő házakhoz csak hidakon tudnak eljutni a lakók. Eddig a tulajdonosoknak kellett megoldaniuk, hogy bejussanak az ingatlanjaikba, mindenki készített is magának valamilyen hidat, de ezek túlnyomó részt csak személygépkocsi-forgalomra voltak alkalmasak. Deák József, a község polgármestere most azonban örömmel számolt be arról, hogy a Magyar Falu Programban nyert támogatásból 11 nagy teherbírású hidat építettek az ingatlanok elé, melyek lehetővé teszik a házak biztonságos megközelítését, növelik a lakók komfortérzetét, és nem utolsósorban tovább szépítik a települést.

Hargitai János országgyűlési képviselő a beruházás átadóján elmondta, amikor egy árkot rak rendbe egy település, akkor nem egy látványos fejlesztésre készülnek, ez azonban mégis látványosra sikerült, a beruházás karaktert adott az egyébként is példásan rendezett településnek. Mint köszöntőjében fogalmazott, hamarosan Ivándárda kaput nyit az országnak, a község határában épül az M6-os autópálya befejező szakasza, amely összeköti hazánkat Horvátországgal. Ez felértékeli a települést, és bevételt is hoz, de mégsem fogja zavarni a falu nyugalmát.

Fotó: ZS.K.

A 230 lakosú község polgármestere elmondta, az idén is terveznek pályázni a Magyar Falu Program keretében, mégpedig a faluház, illetve egy útszakasz felújítására és a falubuszuk cseréjére szeretnének támogatást nyerni.

Épül a pálya

Az M6-os autópálya horvát határig vezető, mintegy 20 kilométeres hiányzó szakaszának megépítése is hamarosan elkezdődik, a Bóly–Ivándárda közötti szakaszon egyelőre még a régészeti értékek feltárása zajlik, de várhatóan egy-két hónap múlva befejeződik és elkezdődik az autópálya építése látványos földmunkákkal, töltésépítéssel, illetve az azokhoz szükséges anyagbeszállítással. A kivitelezés várhatóan 2024. január végéig tart.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!