ésszel

2021.05.22. 20:01

Veszélyes, mégis gyakori, hogy a gyalogos a zebra helyett a tilosban megy át az úton

A balesetek megelőzése érdekében a rendőrség ellenőrzést is tartott az átkelőhelyeknél.

M. R.

A gyalogosok gyakran elkerülik a zebrát a megyeszékhelyen – legalábbis a DN SMS és Postabontás rovatába az utóbbi napokban több, a témával kapcsolatos jelzés érkezett. Egyik olvasónk ebből a szempontból az Ybl Miklós utat tartja problémásnak. Ahogy írta, ott viszonylag rövid szakaszon négy zebra is található, ami nem baj, hiszen az út forgalmas és sok a gyalogos. Ennek ellenére sokan a gyalogátkelőhelyek közti szakaszokat választják, hogy átkeljenek az út túloldalára. Olvasónk megosztotta velünk tapasztalatát, miszerint a minap egy idős úr bukkant elő a semmiből, egy parkoló autó mögül, és indult el az út másik oldalára.

– A buszról leszállva a jármű elől, mögül kikandikálva próbálnak átjutni a gyalogosok a túloldalra – ezt már egy másik olvasónk írta, de a helyszín szintén az Ybl Miklós út. – Jó lenne, ha eszükbe jutna, hogy az autósok a megjelenésükre a zebránál számítanak, hiszen azért jelölték ki az átkelőhelyeket. Csoda, hogy eddig még nem történt komolyabb baleset.

Persze nemcsak az említett utca az egyetlen problémás helyszín. A pécsi vásárcsarnok környékén és az Árkádnál is gyakran látni, hogy a gyalogosok átszaladnak az úton, holott a zebra mindössze pár méterre van tőlük. Pedig a járókelők a közlekedés legvédtelenebb résztvevői, baleset során szinte elkerülhetetlen a személyi sérülés. Éppen ezért az Országos Balesetmegelőzési Bizottság múlt héten, május 11-13. között meghirdette a „Zebra” terv elnevezésű baleset-megelőzési ellenőrzést, amely a gyalogosok, mint védtelen közlekedők biztonságára helyezte a hangsúlyt. A kezdeményezéshez természetesen Baranya megye is csatlakozott, az említett időszakban a rendőrök a balesetek megelőzése érdekében kiemelten ellenőrizték a kijelölt gyalogos-átkelőhelyeket.

Az országos akcióban közel 1200 rendőr vett részt 136 testkamerával és 562 járművel, több mint 1000 helyszínen. Az akció nem volt hiába, hiszen több mint 1500 járművezető kapott közigazgatási vagy helyszíni bírságot, csaknem 400 esetben figyelmeztették őket a járőrök, 130 alkalommal pedig feljelentették a sofőröket. Gyalogosok is fenn­akadtak az ellenőrzésen, 244 alkalommal róttak ki helyszíni bírságot a rendőrök, 907 főt figyelmeztetésben részesítettek, 25 személyt pedig feljelentettek.

Címkék#gyalogosok

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!