Mágocs

2021.06.30. 12:45

A szélsőséges idő miatt pusztulnak a halak

G. E.

Forrás: Shutterstock

Az aszály, a hirtelen felmelegedő idő érzékennyé teszi a halállományt, panaszolja a Mágocs határában gazdálkodó Dudásné Wohlschein Judit, aki férjével közel száz hektáron nevel halat. A gazdálkodó elmondta, hogy nem kifejezetten a vihar az oka, de kiindulópontja lehet az eseményeknek.

Évek óta aszályos a nyár, csekély a víz utánpótlása a tavaknak. A 27 fokos hőmérséklet, az alacsony vízmélység, a hirtelen változó légnyomás oxigén- csökkenést okoz a vizekben, ezzel magyarázható az esemény. A kár most is meghaladja a tízmillió forintot, amely már nehezen kalkulálható be a termelésbe, és ki tudja, mi jöhet még – említette a gazdálkodó. Egyre szélsőségesebb az időjárás, egyre több olyan esemény nehezíti gazdálkodást, ami nem látható előre. Felvetette, hogy jó lenne a halgazdálkodásban is egy kár­enyhítő rendszert kidolgozni, azon belül egy alapot létrehozni, ami segítené a tervezést, hasonlóan a szántóföldi növénytermesztéshez. A múlt heti vihar után többen számoltak be hasonlóakról.

Kiemelt képünk illusztráció!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!