meghátráltak

2021.06.01. 20:00

Kutya egy ügy volt, de a civilek győztek

Ahogy a Mandulás Kempingbe tervezett luxus lakópark, úgy a két kertvárosi kutyafuttató esetében is pécsi civileknek kellett megvédeniük a pécsi értékeket. A városvezetés ezt a két területet is szívesen eladta volna, de a városlakók aláírásgyűjtésbe fogtak, hogy ne értékesítsék a futtatóikat.

Bóka Máté

Fotó: Löffler Péter

Az MSZP-DK-Jobbik-Momentum által irányított városvezetés néhány héttel ezelőtt tette közzé azt a listát a Pécsi Vagyonhasznosító Zrt. oldalán, amely 81 értékesítésre szánt pécsi ingatlant sorolt fel. Az eladásra szánt telkek között szerepelt két kertvárosi kutyafuttató is: a Littke József utcai és a Szaturnusz utcai kutyás terület, amiket a civilek összefogásával, a korábbi önkormányzatokkal közösen hoztak létre a pécsiek. Mindkét terület esetében a helyiek azonnal tiltakozásokba kezdtek és aláírásgyűjtésbe fogtak, néhány nap alatt több mint kétezer aláírás gyűlt össze.

A kutyások szószólója, Kecskeméti Emilia korábban a Dunántúli Naplónak azt mondta a Szaturnusz utcai futtató kapcsán, hogy ott rendezvényeket, kutyás találkozókat szoktak tartani, sok problémás ebbel is lejárnak, amik itt szocializálódnak. De az idősek is lejönnek, pihennek, több százan, ezren is lehetnek, akiket érinthet az eladás, és senki nem szeretné, ha itt építkeznének.

A nemzeti oldal is tiltakozott, lapunk is foglalkozott a témával többször és végül a civilek elérték a céljukat, hiszen a baloldali városvezetés visszavonulót fújt, megfutamodott. Péterffy Attila, Pécs polgármestere közleményben azt írta, hogy „a pécsiek igényeit igyekeztünk felmérni két, Pécs déli részén, a Szaturnusz és a Littke utca mellett található kutyafuttató esetében is, az önkormányzat a lakossági igények ismeretében úgy döntött, hogy a pécsiek érdekeit az szolgálja leginkább, ha mindkét kijelölt terület továbbra is kutyafuttatóként működik” – és azokat fásítani is fogják.

Csakhogy a baloldali városvezetés április végén nem csupán lakossági igényfelmérést emlegetett, hanem azt, hogy a 81 ingatlan esetében, ahol van beruházási szándék, azokat értékesíteni szeretnék őszi liciteljáráson, az így befolyó pénzből tudják törleszteni a város hiteleit.

Hári József fideszes önkormányzati képviselő bohózatnak tartotta már korábban is azt, hogy a terület egyéni képviselője, a momentumos Pokorádi Gábor a várost irányító koalíció tagjaként demonstrációt és aláírásgyűjtést reklámoz a témában ahelyett, hogy a saját koalíciós társaival egyeztetne.

A Mandulás kempingnél is meghátráltak

A szocialista érdekkörök kezébe került Mandulás Kempingbe luxuslakóparkot akartak felhúzni, de a nemzeti oldal az ezzel kapcsolatos szándékot kiszúrta a Pécsi Építési Szabályzat módosításához benyújtott kérelmek között. A Dunántúli Napló a tervezett lakóparkkal, az építkezési szándékkal többször is foglalkozott. A természetvédelmi terület és a környezet megóvása érdekében szintén aláírásgyűjtés kezdődött, akkor is a pécsiek nyertek, a városvezetés a tiltakozás után kénytelen volt úgy dönteni, hogy nem engedi meg a lakópark építését.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!