csaholó szépségek

2021.06.20. 07:00

Négylábúak lepték el a hétvégén a szentlőrinci kiállítási centrumot (képek + videó)

Kutyakiállítást rendez hétvégén a Magyar Ebtenyészők Országos Egyesülete (MEOE) Szentlőrincen. Tavaly elmaradt a szokásos rendezvény, idén pedig csak védettségi igazolvánnyal lehet részt venni az eseményen.

BZS

Egyszer volt Budán kutyavásár, de többször is volt kutyakiállítás Szentlőrincen. A MEOE pécsi szervezete tizenöt éve szervez hasonló eseményeket a megyében, az úgynevezett CAC kiállításokat minden második évben megrendezi a baranyai városban. A Magyar Champion címért a környező országokból is érkeznek tenyésztők és tulajdonosok, hogy bemutassák az állatuk kiválóságát, összesen százharminc fajta négylábúval.

A tikkasztó hőségben nem volt egyszerű dolga sem állatnak, sem embernek. Szombaton árnyékban is 34 fokot mérhettünk, a rendezvény helyszínét adó szentlőrinci kiállítási centrumban pedig még abból is keveset találunk. Sokan sátrakban rendezték be a saját kis standjukat ventillátorokkal, és egyéb, a felkészüléshez hasznos eszközökkel, ahol együtt piknikezett kutyus és gazdi. A legtöbben kedvencüket a klimatizált autóban tartották, csak a bemutatkozás pillanatában hívták elő.

Mint azt Kardos Vilmos, a Magyar Ebtenyésztők Pécsi Egyesületének titkára lapunknak elmondta, szombaton négyszáznegyvenhat eb vonult fel, vasárnap pedig közel négyszáz kutya mutatkozik be a zsűrinek. Ez a létszám körülbelül huszonöt százalékkal kevesebb a vártnál, ennek okát a szigorú járványvédelmi előírásokban látták, mégpedig, hogy sem nevező, sem néző nem vehetett részt a kiállításon védettségi igazolvány nélkül.

A kutyakiállításokra nem csak olyan ebtartók neveznek, akik tenyésztési céllal foglalkoznak a fajtával. Kérdésünkre az egyik induló gazdi arról mesélt, hogy akkor vágott bele a versenyeztetésbe, amikor egy állatorvosi látogatás során egy másik gazdi javasolta neki, addig nem is gondolt rá. Három éves whippet kutyusával azóta több kiállításon is szép eredményt ért el.

A magyar és külföldi szakértőkből álló zsűri a fajtára jellemző sajátosságokat figyelembe véve többek közt a kutyusok járását, kiállását, szőrzetét és fogazatát is vizsgálták különböző korosztályokban.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!