NAV

2021.06.13. 16:35

Nem elég csak az adószámot ellenőrizni szerződéskötéskor

Ellenőrizze partnerét! – hívja fel a figyelmet a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV).

W. K.

Forrás: Shutterstock

Fotó: Shutterstock

Ez azért fontos, mert adóhatósági ellenőrzéskor a befogadott és az áfa-bevallásban levonásba helyezett számláknál azt is megvizsgálják, hogy az azokban foglalt gazdasági események megtörténtek-e. Ha adókijátszás történt, a hatóság azt is mérlegeli, hogy a számlabefogadó tudott, vagy tudhatott-e erről. – Az adózók gyakran elegendőnek vélik, ha azt ellenőrzik, hogy érvényes-e a partnerük adószáma, holott ennél sokkal több lehetőség van a leendő üzletfél megbízhatóságának ellenőrzésére – emelte ki Barlai Krisztina, a NAV baranyai sajtószóvivője.

Szerződéskötés előtt a NAV honlapján az ügyfelek tájékozódhatnak arról, hogy partnerük adószáma érvényes-e, hány fő bejelentett alkalmazottal rendelkezik, szerepel-e az adótartozással, végrehajtással érintett, az áfa-bevallás benyújtását elmulasztók vagy akár a be nem jelentett alkalmazottat foglalkoztató adózók adatbázisában. De azt is megtudhatják, hogy a partner megbízható adózónak minősül-e, illetve köztartozásmentes-e. A bárki számára ingyenesen elérhető, nyilvános cégadatokból ellenőrizhető, hogy a társaság nevében eljáró magánszemély képviseletre jogosult-e, illetve a bejelentett tevékenységi körökről is információ szerezhető.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!