Magánvádas tárgyalás

2021.06.14. 17:30

Nem vállalta a nevét Misleny első embere

Ki akarta tiltani a sajtót arról a tárgyalásról a kozármislenyi polgármester, amelyet egy magánszemély ellen indított a szerinte neki tulajdonítható kijelentések miatt. A polgármester a kép és hangfelvétel készítését is megtiltotta, sőt azt is, hogy közszereplőként a nevét kiírjuk.

Bóka Máté

Automatikusan generált description

Fotó: L. P.

Dr. B. K. kozármislenyi polgármester egy korábbi közösségi oldalon tett bejegyzések kapcsán indított bírósági eljárást Miklai Armand kozármislenyi lakos ellen, akitől 200 ezer forintot is meg akar szerezni sérelemdíjként. A polgármesterről egy azóta már nem elérhető Facebook-oldalon fogalmaztak meg kemény, de a politikusokkal szemben szinte mindennaposnak mondható kritikát, például azt, hogy „a polgármester hazudik”.

A mislenyi városvezetőnek azonban ez nem tetszett, szerinte „lejáratják”, ezért – többek között – becsületének, jó hírnevének, az emberi méltósághoz, magánéletének sérthetetlenségéhez fűződő jogának megsértése miatt fordult bírósághoz, amelytől a napokban lezajlott tárgyaláson azt is kérte, hogy zárják ki a nyilvánosságot, a sajtó ne lehessen jelen a tárgyaláson. A bíróság ezt elutasította, de a kozármislenyi polgármester nem engedélyezte a hang- és képfelvétel rögzítése mellett azt sem, hogy az egyébként köztudott nevét teljesen leírhassa a sajtó. A munkaidőben zajló, magánvádas tárgyalásra dr. B. K. beidéztette tanúként – hogy mellette tanúskodjanak – azokat a társait, akikkel közösen indult a választáson, valamint a feleségét is.

Volt, aki aztán a bírói kérdésre el is árulta, hogy elfogult, majd később, amikor felhívták a figyelmet arra, hogy itt tényekre kell válaszolni, mégis meggondolta magát. Egy másik tanú pedig azt mondta, hogy ő nem haragosa Miklainak, ennek ellenére azt is elmondta, hogy ő is feljelentette már a magánszemélyt. Volt olyan tanú, aki a szomszéd elmondására alapozva jelentette ki, hogy úgy gondolja, Miklai állhat a portál mögött. A polgármester mások mellett a helyi közbeszédre, „a körülményekre” és például a bolti eladóra, a fodrászra, a zöldségesre hivatkozott, miszerint ők is azt mondták, hogy Miklai van a portál mögött, aki azonban ezt cáfolta.

Az ügyben július 5-én hoz határozatot a bíróság.

Mint megírtuk, a baloldali Péterffy Attila, Pécs polgármestere is egy magánszemélyt, a Civilek a Mecsekért Mozgalom szóvivőjét perelte be a véleménye miatt. Vicze Csilla a még jelenleg is tartó bírósági eljárás során már hangsúlyozta, közfeladatot gyakorló személlyel szemben a szólásszabadság és véleménynyilvánítás szabadsága kisebb mértékben korlátozható, nagyobb mértékű tűrési kötelezettsége van a közszereplőnek.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!