modern technika

2021.06.16. 10:02

Szupergyors internetet reptetett át a drón a Duna felett (videó)

Drónnal reptettek át a Duna felett Mohácsnál egy szupergyors internetet biztosító légkábelt. Az ADSS légkábelt a Duna felett Mohács-Szőlőhegy és a folyó bal partján fekvő Újmohács között feszítették ki – írja a Mohácsi Újság.hu.

M. H. (forrás: Mohácsi Újság.hu)

Fotó: B.Zs.

A lélegzetelállító műveletnek szerkesztőségünk is szemtanúja lehetett. A speciális földrajzi adottságok, a terepviszonyok, illetve az ártéri növényzet miatt az elő-előkötelet a Rotors­&Cams Zrt. drónja „vitte át” a folyam felett.

A több tíz méter magas oszlopokon a munkások lélegzetállító „mutatványát” mindenki lenyűgözve figyelte, hiszen nem mindennapi feladatokat láttak el odafent.

Takács István, az MVM XPert Zrt. Távvezetéki Projektkivitelezési Osztályának vezetője elmondta, hogy az optikai kábelek húzása gyakorlatilag egy trend, mert rájöttek a hozzáértő tervezők arra, hogy ezeket célszerű felhasználni. A szerkezet akár 15-17 kilót is képes megemelni, azonban ennek a feladatnak az elvégzéséhez ekkora erőre nem volt szükség.

A második próbálkozást siker koronázta. A mohácsi oldalon álló oszlop körülbelül 30-40 méter magas, a szigeti oldalon lévő pedig 93 méter magas. Folyamatos emelkedés közben a megadott koordinátára repült a drón, egy kicsit túlrepülve az oszlopon, ezután befelé és oldalra mozogva fektette rá az alsó tartó meghosszabbításába kihelyezett kampós botra. Először is biztosítani kellett, hogy a kötél ne érjen be a vízbe, aztán a túloldalt ráfeszítettek, és így tudták a ráfektetést megvalósítani.

Az egész rendszer mintegy tízmilliós beruházást jelent. Érdekesség, hogy néhány kilóval akár negyven percet is tud repülni a drón, viszont tizenöt kiló esetén ez már csak maximum húsz percre korlátozódik. A húzás kezdeténél azonban nem lehet előre megmondani, hogy hány perc üzemideje van a szerkezetnek, hiszen például nagy szél esetén folyamatos terhelés alatt van, így csökkenhet az üzemideje.

Nagy összpontosításra volt szükség ahhoz, hogy lássuk a vékony kötelet, azonban a sasszeműek könnyedén észrevették. A nem mindennapi beavatkozáson készült videófelvételt a bama.hu-n lehet megtekinteni.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!