pofátlan(TAN)ítás a zebrákon

2021.06.12. 20:00

Testkamera buktatja le a szabálytalankodókat

A Pofátlan(TAN)ítás videók után a rendőrség elindította a „Zebra terv”-sorozatát.

Zs. J.

20200512 Székesfehérvár A Közlekedési Kultúra Napja alkalmából hatósági ellenőrzés a gyalogos átkelőhelyeknél A képen: a Szekfű Gyula utcai új körforgalomnál figyelték a rend őrei a közlekedőket; a gyalogosokat, a kerékpárosokat, a járművezetőket Fotó: Fehér Gábor FG Fejér Megyei Hírlap

Fotó: Fehér Gábor

Ezekben a videókban a szabálytalan gyalogosokat örökítik meg, illetve olyan autósokat, akik nem adnak elsőbbséget a gyalogátkelőhelyeken a gyalogosoknak. A legújabb videóban baranyai helyszínek is szerepelnek. Volt olyan gyalogos, aki piroson ment át az úttesten, illetve kerékpárosok is lebuktak, mivel a zebrán áthajtottak.

A rendőrség májusban hirdette meg a „Zebra terv” elnevezésű balesetmegelőzési ellenőrzését a gyalogosok, mint védtelen közlekedők biztonságára fókuszálva. Mint közölték, évente átlagosan 1000 gyalogost a kijelölt gyalogos-átkelőhelyen ér baleset. Ezeknek, a kijelölt gyalogos-átkelőhelyeken történő baleseteknek nagyságrendileg 2,5 százaléka halálos kimenetelű.

– A testkamerát az ellenőrzésbe bevont rendőr a ruházatának mellkasi területén, az arra alkalmas részen úgy helyezi el, hogy az az ellenőrzés alá vont területet rögzíteni tudja. A jogsértésről készült felvételeket a testkamera belső tárhelyén vagy SD-kártyán tárolják a letöltésig. A jogsértés észlelése és rögzítése esetén a jogsértőt a rendőr megállítja, és intézkedik az azt elkövető állampolgárral szemben – mondta el a kamrás ellenőrzésről a rendőrség.

A továbbiakban is várhatóak hasonló ellenőrzések. Az országos kampányok időpontjáról tájékoztatást fog adni a rendőrség. Ezen túlmenően bármelyik megyei rendőr-főkapitányság, így a baranyai is, hajthat végre a „Zebra tervhez” hasonló ellenőrzést, melynek sem a pontos helyszínét, sem pedig az időpontját nem hozzák nyilvánosságra.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!