óvatosan!

2021.06.27. 07:00

Veszélyeket is rejthet a vakáció

Megkezdődött a várva várt nyári szünidő, aminek a legjobban a gyerekek örülnek. A vakáció azonban nem csak a gondtalan kikapcsolódással, élménnyel, kalanddal járhat, hanem különböző veszélyeket is rejt.

Zsigmond József

Bicik20190701 Oszkó Kerékpáros vándortábor utolsó napja Vas Népe/Unger Tamás UT képen:Kuris Dávid

Fotó: © Unger Tamás

Az elmúlt években a megyében előfordult, hogy a nyári vakáció ideje alatt kisgyerekektől, kamaszoktól mobiltelefont, pénzt, ékszert vettek el az utcán, vagy a szórakozóhelyről hazatartó fiatalokat támadtak meg.

– A szünidőben a gyermekek hirtelen gondtalanná, felszabadulttá válnak. Ezzel együtt sok olyan helyzet adódhat, amelyben a legkisebbek vagy a kamaszok is fokozottan veszélyeknek vannak kitéve – tájékoztatta lapunkat a Baranya Megyei Rendőr-főkapitányság sajtóosztálya.

A rendőrség több ajánlást fogalmazott meg annak érdekében, hogy az iskolakezdésnél senkinek se kelljen kellemetlen nyári élményekről beszámolnia.

Felhívták a figyelmet, hogy a szülők ismerjék meg gyermekeik baráti körét, elérhetőségeiket, a többi szülővel alakítsanak ki kapcsolatot, hogy ellenőrizni tudják a gyermekük által elmondottak valóságtartalmát. Fontos, hogy a gyerekeket tanítsuk meg a pontosságra, hogy a megadott időben hazatérjenek, illetve legyenek elérhetőek mobilon. Ha szórakozni indulnak, akkor oda soha ne egyedül, hanem lehetőleg csoportosan vagy idősebb ismerős kíséretében menjenek, és mikor este hazafelé veszik az irányt, akkor használják a tömegközlekedést vagy hívjanak taxit. A szórakozóhelyen soha ne hagyják őrizetlenül a poharukat, mert előfordulhat, hogy olyan bódítószert kevernek bele, amitől elveszítik ítélőképességüket.

A hosszú vakáció alatt sok szülő nem tudja megoldani gyermekeik elhelyezését, a legtöbb esetben egyedül maradnak otthon. Ilyenkor érdemes megbeszélni velük, hogy mire figyeljenek oda, például kinek nyithatnak ajtót, kit engedhetnek be, vagy mi a teendő, ha idegenek érkeznek, és be akarnak jutni a lakásba valamilyen ürüggyel.

– Figyelmeztessük gyermekünket, hogy ne engedjenek be ismeretlent a lakásba, ne szálljanak be idegen autóba, vagyis legyenek óvatosak az idegenekkel – ecsetelte a rendőrség, miközben kitértek arra is, hogy a virtuális világ is számos veszélyt rejt. – Tanítsuk meg gyermekeinket a tudatos és biztonságos internethasználatra, és arra, hogy a virtuális világban ugyanazok a szabályok érvényesek, mint a valóságban.

Óvatosan a lubickolással

A strandokon, napközis táborokban ügyelni kell arra, hogy a lakáskulcs, pénztárca és nagyobb értékű elektronikai cikkeket ne hagyjuk őrizetlenül. Kiemelte a rendőrség, hogy használjuk az értékmegőrzőt, és csak a szükséges holmikat vigyük magunkkal a strandokra, táborokba.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!