érdekes

2021.07.25. 12:37

Az olajosbogár lehet a parlagfű ellenszere?

A biológiai védekezés lenne a leginkább célravezető, folynak a kutatások.

Dunántúli Napló

A júliusi időjárás nem kedvezett a parlagfű növekedésének, ám sok helyen már virágbimbós fejlettségű egyedeket is lehet találni. A sokaknak allergiás tüneteket okozó gyom főként táblaszéleken, táblák szegélyében, sikertelenül gyomirtott területeken, kiszáradt belvízfoltokon, parlagon hagyott, vagy mezőgazdaságilag nem művelt területeken, árokpartokon, elhanyagolt zártkertekben fordul elő.

A Parlagfű Bejelentő Rendszer már június 1-jétől fogadja a fertőzött területekkel kapcsolatos bejelentéseket – interneten keresztül bárki jelezheti, ha fertőzött területet észlel.

– Bár a gyom elleni védekezés hagyományos eszközökkel is elvégezhető, a leginkább kívánatos módszer a biológiai védekezés lenne – hívja fel a figyelmet a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih). Ismert jelenség a természetben, hogy ha egy faj számára idegen helyre kerül, ahol meg tud telepedni, akkor kis idő múlva követik őt a természetes ellenségei is.

A parlagfű már hosszú évtizedek óta megtelepedett Európában, de természetes ellenségei eddig nem bukkantak fel. A Nébih tájékoztatása szerint folynak a kutatások a parlagfű elleni biológiai védekezés témakörében világszerte – a tudományos eredmények alapján a legígéretesebbnek a parlagfű-olajosbogár tűnik.

A Nébih munkatársai is vizsgálódnak – megállapodást kötöttek az Eötvös Lóránd Kutató Hálózat ATK Növényvédelmi Intézetével, az együttműködés célja a parlagfű-olajosbogár magyarországi előfordulásának felmérése, illetve további vizsgálatok beállítása a bogár hazai viszonyok közötti életmódjának megismerésére.

Aktívan keresik

A lakosság, a rovarászok, a gazdálkodók és a természetjárók segítségét kérik a kutatók a tavaly ősszel nálunk is megjelent parlagfű-olajosbogár előfordulásának pontos feltárásához. A bogár kb. fél centiméter hosszú, sárga-sárgásbarna színezetű, szárnyfedőin fekete hosszirányú sávok láthatók. Főleg parlagfűn található meg, szabad szemmel is jól megfigyelhető. Kérik, hogy aki látta, küldje el a pontos előfordulási adatokat a [email protected] e-mail-címre.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!