Hőség

2021.07.07. 20:04

Egy nap alatt 33 millió liter ivóvizet fogyasztottunk el Pécsen és környékén

Épphogy kihevertük az idei év első kánikulai hullámát, máris nyakunkon a következő. A hőség Pécs és a környező települések vízfogyasztására is hatással van: többet iszunk és fürdünk, de öntözésre és a medencék feltöltésére is több vizet használunk forróság idején, mint normál körülmények között.

bama.hu (forrás: TETTYE FORRÁSHÁZ)

Forrás: TETTYE FORRÁSHÁZ

A TETTYE FORRÁSHÁZ Zrt. szolgáltatási területén naponta átlagosan közel 22-23 ezer köbméter vizet használunk el. Ez a napi átlagmennyiség az előző júniusi hőségriadó hetében elérte a 26,5 ezer köbméteres szintet – írta közleményében a szolgáltató társaság.

Június 23-án regisztrálta a társaság idén eddig a legmagasabb értéket: ekkor egyetlen nap alatt több mint 33 ezer köbméternyi, vagyis 33 millió liter ivóvizet fogyasztottunk el Pécsen és környékén. (Összehasonlításként: a február 11-én rögzített idei legalacsonyabb rekord szolid 17 ezer köbméter víz folyt ki a csapokon.)

A nyár első hónapjában összesen 747 millió liternyi víz fogyott a hálózatból – ez meghaladja Magyarország teljes éves sörfogyasztását (ami a KSH adatai szerint 711 millió liter volt 2019-ben).

A szolgáltató szakemberei folyamatosan ellenőrzik a vízellátást, így vizsgálják az egyes napszakokhoz vagy területekhez köthető kiugró fogyasztási adatokat is. Az idei kánikulai időszak új trendje az elmúlt évek hőhullámaihoz képest, hogy a korábban megszokott napi eloszláshoz képest feltűnően sok víz fogyott a kora hajnali órákban.

A városrészek közül Égervölgy lakossága húzott bele igazán, másfélszeresére nőtt a terület napi felhasználása. (Az emelkedéshez a hőség mellett más időjárási tényezők is hozzájárultak: mivel júniusban kevés csapadék hullott, öntözésre is több vizet fordítottunk.)

Jó hír a pécsieknek és a környéken élőknek, hogy az ivóvízellátás biztonságát nem befolyásolja a rendkívüli meleg – friss, tiszta, egészséges csapvízből a kánikulai időszakokban sincs hiány. Az idén sem volt szükség a vízhasználat korlátozására, vagy locsolási tilalomra Pécsen, illetve a TETTYE FORRÁSHÁZ Zrt. által ellátott környező településeken.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!