jubileum

2021.07.01. 07:00

Koncertekkel, tűzijátékkal is készülnek Komló 70. születésnapjára

Különleges programokkal készül a komlói önkormányzat a város 70. születésnapjának a megünneplésére – a szeptemberi rendezvénysorozat előkészületei zajlanak. A Bányásznapokat a jubileum alkalmából idén többnapos zenei fesztivál kíséri, neves fellépőkkel, látványos tűzijátékkal.

Wald Kata

20210205 Komló Városképek a főutcáról és a főtérről, illusztráció. Fotó: Laufer László ll Dunántúli Napló

Fotó: Laufer László

Idén ünnepli várossá minősítésének 70. évfordulóját Komló: a jeles alkalmat a Komlói Bányásznapok keretében nagyszabású rendezvénysorozattal ünneplik meg, többek közt erről is tárgyalt a járvány miatti hosszú szünet utáni első ülésén tegnap a képviselő-testület.

A rendezvény sikeres létrejöttét egy külön munkacsoport segíti, ennek felállításáról is döntöttek tegnap a városházán.

A jubileum kapcsán az önkormányzat tervei között szerepel, hogy a Városháza tér füves részén korábban kihelyezett „KOMLÓ” feliratot kibővítik a 70-es számmal, utalva az évfordulóra. Valamennyi protokolláris megjelenés, mint például a levelek, borítékok, a városi honlap arculata is egységes, jubileumra utaló fejlécetet kap. A bányásznap ünnepi képviselő-testületi ülésén a városi kitüntetéseken túl 50 emlékplakett átadására is sor kerül – azok a komlóiak kapják, akik az elmúlt 70 évben különböző szférákban maradandót alkottak.

Az aktuális jár­ványügyi szabályok lesznek érvényben

A 70 éves születésnap jegyében zajló Bányásznapok Fesztivál programjainak szervezése is halad – a programsorozatot szeptember 2–5. között rendezik meg, a protokolláris, bányásznapi rendezvényeken túl a fesztiválsorozat a csütörtöki nappal veszi kezdetét számos élményt nyújtva. A születésnapon a Halott Pénz lép a színpadra, pénteken a Neoton Família és ByeAlex, szombaton Pápai Joci, a The Minds és a Republic szórakoztatja a közönséget, a vasárnapot pedig a Hooligans együttes zárja. Szombat este különleges tűzijátékkal tennék még varázslatosabbá az ünnepet.

Az előzetes tájékoztatás szerint a rendezvény ingyenesen lesz látogatható az akkor aktuális járványügyi szabályok betartásával.

Komlói alkotók is bemutatkozhatnak

A József Attila Városi Könyvtár és Muzeális Gyűjtemény munkatársai az intézményben rejlő lehetőségeket kihasználva járulnak hozzá a város születésnapjának méltó megünnepléséhez: honlapjukon 70 év – 70 történet címmel a korabeli sajtó cikkeiből ollóznak, az eseménymorzsák felidézésével néhány naponta egy-egy évet visszalépve a múltba, egészen a város születésének pillanatáig.

Idén a 15. jubileumához érkezett a fiatal komlói alkotókat bemutató kiállítássorozat, amelyre ezúttal nem csak fiatalokat várnak. Cél, hogy a város születésnapján minél több komlói munkáját bemutassák – július 31-ig várják a jelentkezéseket.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!