Színészszállás

2021.07.25. 20:00

Kulturális injekciót kap a kormánytól az Ormánság

Népességmegtartó ereje lehet az Ormánság kulturális felvirágoztatásának, melynek fontos lépése volt a szombati alapkőletétel Drávacsehiben.

Vizvári Soma

Az Andrásfalvy–mintaprogram részeként vasárnap tették le az új színészszállás alapkövét az ormánsági Drávacsehiben, mely intézmény azt a célt fogja szolgálni, hogy az elmaradott térség kulturális életét felpezsdítsék. A közművelődési program az Ormánság négy községében, Kémesen, Szaporcán, Tésenfán és Drávacsehiben rendszeresen megszervezett Bőköz Fesztivál nyomán indították. Az összművészeti esemény fesztiváligazgatója, Pataki András korábban közölte: a mintaprogram által a négy településen folyamatos kulturális jelenlét valósul meg értékes művészeti programokkal.

– Hiszünk abban, hogy ahol jelen van a kultúra, onnan az emberek nem szeretnének elvándorolni, nem mondunk le egyetlen magyar faluról, térségről sem, így az Ormánságról sem – fogalmazott Hoppál Péter, fideszes baranyai ország­gyűlési képviselő, kulturális alapellátásért felelős miniszteri biztos, a Bőköz Fesztivál védnöke az alapkő letételekor tartott beszédében. – Örülök, hogy Nagy Csaba, a térség parlamenti képviselője felkarolta a helyiek szándékát és a Forrás Kulturális Alapítványt is sikerült bevonni a programba. Színház-, dráma- és művészetpedagógiai helyszín is létrejön itt, amely később a fővárosi alkotókat is itt tudja tartani – tette hozzá. A miniszteri biztos az Andrásfalvy-mintaprogram léptékét az 1920 utáni klebelsbergi újításokhoz hasonlította. Mint kifejtette: a trianoni országvesztés után a legnagyobb befektetést a kultúra felemelésébe, és a közoktatás színvonalának javításába helyezték. Hoppál Péter szerint az új színészszállónak országos jelentősége lesz, és idővel a fővárosi művészek rendszeres ormánsági jelenlétét segítheti elő.

Pataki András kiemelte: a beruházás első fázisát Fekete Péter kulturális államtitkár döntésének köszönhetően tudják elindítani, a következőkben pedig a vadászházat alakítják át és bővítik ki közösségi térré, mögötte pedig színt alakítanak ki táboroztatásra, műhelymunkára.

Németh Tamás polgármester az Andrásfalvy-program népességmegtartó erejét hangsúlyozta, mivel a térségben nagy gondot jelent az elvándorlás. A civilben építész városvezető megjegyezte: modern, de a hagyományokhoz hű épület gazdagítja majd a települést.

Négyszázan fogadták Varga Juditot a Polgári Pikniken

– A nap folyamán Hoppál Péter és Őri László képviselő urak meghívására Pécsre látogattam, ahol egy derék, hazaszerető közösség fogadott. Sokat beszélgettünk gyermekvédelemről és a közelgő népszavazásról – írta az igazságügyminiszter közösségi oldalán pénteken. Varga Judit hozzátette: egyetértettünk abban, hogy nem fogjuk hagyni, hogy Brüsszel a gyermekeinkre erőltesse az LMBTQ-propagandát. Hoppál Péter Facebook-oldalán arról számolt be, hogy Varga Juditot mintegy négyszázan fogadták a pécsi Polgári Pikniken.

A jegyzetünket a témában alább olvashatja!

https://www.bama.hu/helyi-ertek/velem-en/a-szellemiseg-helyben-tartja-az-embereket-3967181/

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!