adószámla egyenleg

2021.07.01. 18:06

Másfél millióan kapnak értesítést a NAV-tól

Június végétől október végéig a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) több mint másfél millió magánszemélynek, egyéni vállalkozónak küld értesítést az adószámla egyenlegéről.

W. K.

Biró Albert postás nemzeti konzultációs kérdőívet tartalmazó levelet dob postaládába egy kecskeméti társasházban 2020. június 15-én. Ezen a napon Kecskeméten megkezdõdött a nemzeti konzultációs kérdõívek kézbesítése, amely várhatóan egy hónapig tart. A posták a mintegy 7,8 millió küldeményt ütemezetten kapják meg.

Forrás: MTI

Fotó: Ujvári Sándor

A küldemény elején mindenki megtalálja a számára legfontosabb információt: kell-e fizetnie, illetve igényelhet-e vissza.

Adószámlája egyenlegéről értesítést csak az kap, akinek legalább egy adónemen ötezer forintnál több tartozása, vagy ezer forintnál több túlfizetése van.

Erről az ügyfélkapuval rendelkezőknek a tárhelyükre tájékoztató levelet küld a NAV, akinek nincs ügyfélkapuja, azoknak postán adószámla-kivonat érkezik. A kivonat mellett késedelmipótlék-értesítőt is kapnak azok, akik fizetési kötelezettségüket tavaly nem, vagy csak késedelmesen teljesítették, és emiatt ötezer forintot elérő pótlékuk keletkezett.

Fontos levél érkezik a napokban az adóhivataltól

A tavalyi évre felszámított pótlék is lekérdezhető. Erre a magánszemélyeknek, egyéni vállalkozóknak július 28-tól lesz lehetőségük.

A tartozást a magánszemélyek, egyéni vállalkozók átutalással, bankkártyával (pénzforgalmi számla nyitására kötelezettek csak korlátozottan), csekken, vagy a túlfizetés átvezetésével is megfizethetik. A túlfizetés kiutalása, vagy tartozásra átvezetése csak a NAV honlapjáról letölthető, 2117-es „Átvezetés és kiutalási kérelem az adószámlán mutatkozó túlfizetéshez” nevű nyomtatványon kezdeményezhető.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!