Nyugdíjasok Egyesülete

2021.07.19. 11:30

Tanácsokat adnak, sokat szerveznek és jó beszélgetőtársak

Bemutattuk már a Nyugdíjasok Egyesületét, mely 21 pécsi klubot fog össze, s mintegy ezer tagja van. Létezik azonban egy ennél is nagyobb aktív szervezete az idősebbeknek, a Nyugdíjasok Baranya Megyei Képviselete. Elnöküktől, Bimbó Istvántól pedig megtudtuk, hogy mi mindennel foglalkoznak.

Mészáros B. Endre

20210709 pÉCS Bimbó István a megyei nyugdíjas egyesület vezetője, portré Fotó: Laufer László ll Dunántúli Napló

Fotó: L. L.

– A Nyugdíjasok Baranya Megyei Képviselete a rendszerváltással egy időben, éppen harminc esztendeje alakult, tudom meg Bimbó Istvántól, aki két éve az elnöke a szervezetnek, de van némi közigazgatási gyakorlata, miután 24 éven át volt Mindszentgodisa polgármestere.

Ehhez az érdekvédelmi társasághoz 65 tagszervezet tartozik a megyéből, kilenc területi képviselettel és másfél ezer fős tagsággal. A központjuk a TESZ-székházban, Pécsett, az Apáca u. 15-ben található, de a területi képviseleteken át is bárkinek bármit elintéznek, ami csak a nyugdíjasokkal kapcsolatos.

A 65 tagszervezet rendkívül széles skálán tevékenykedik, vannak bejegyzett és helyben összeállt csoportjaik. Az érdekképviseleten túl, s ezen a téren akad jócskán teendő, mert a falusi körben 80-90 ezer forint között mozog a havi átlagnyugdíj összege. Az egyedül élő nyolcvan körüli kisnyugdíjas pedig már a kertet sem tudja művelni, szóval nem egyszerű az életük.

Az NYBMK a korosztályt érintő országos döntéseknél képviseli a megye nyugdíjasait, javaslatokat tesz az egészségügyi és nyugellátási jogszabályváltozásokhoz, helyben (a pécsi irodában és a területi képviselőkön keresztül) jogi és gazdasági tanácsokat ad, emellett rendszeresen szervez szabadidős programokat a tagságának. Az NYBMK új elnöksége héttagú, s nyolc megválasztott képviselője ténykedik Szentlőrinc, Szigetvár, Barcs, Komló, Mohács, Pécsvárad, Siklós, Mágocs központokkal lefedve az egész régiót.

A régióban összesen nyolc városban működik képviselete az egyesületnek

A vezérkar havonta találkozik, az elnök a területi képviselőkkel kéthavonta. Bimbó István úgy fogalmaz, önmagáért beszél, hogy három évtizede folyamatosan működőképesek. Az anyagi hátteret a jelképes évi 100 forintos tagdíjak és pályázati pénzek jelentik. Most egyébként az a legfontosabb program, hogy felmérik, hány szervezet élte túl a pandémiát, mennyire képesek új erőre kapni a tagszervezetek.

Emellett hagyományosan szerveznek minden esztendőben mintegy féltucat népszerű fesztivált és rendezvényt is. A magyar nóta, a néptánc, a kórustalálkozók, a színjátszás, a versmondás köré épülnek ezek a csoportos találkozók, melyeken a határon túli magyar közösségek is rendszeres vendégek. A pandémia miatt hosszú szünet volt, de e hónap végén Kislippón újra összejön a korosztály néptáncosokkal, énekesekkel, parlamenti képviselőkkel.

Klasszikus programjuk továbbá a Szigetvári Nemzetközi Strandfesztivál, melyből tizenegyet rendeztek meg eddig. Nem egyszerű falunapokra kell ilyen esetekben gondolni, még a vírushelyzet miatti szigorítások mellett is hat-nyolc csoport másfél száz fellépője szerepel több száz fős közönség előtt.

Továbbá a klubok önálló külföldi kapcsolataik révén rendszeresen utaznak a környező országokba, valamint az ország népszerű turistafellegváraiba. Valamint színházi előadásokra hoznak be Pécsre vidékről nyugdíjas- és iskoláscsoportokat. Ez a munka a vidéki önkormányzatokkal szoros együttműködésben zajlik, s évről évre megjutalmazzák a „Nyugdíjasokért” elismeréssel az idősekért mintaértékű munkát végző polgármestereket is (legutóbb Szentlőrincre került ez a díj).

Bimbó István úgy összegzett, lehet, hogy nem mindig sikerül sokat segíteni, de hogy ott vannak, hogy van kihez fordulni, átbeszélve a problémákat, az rengeteget jelent a vidéki nyugdíjasoknak.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!