lakáskultúra

2021.07.18. 16:42

Vízimalomból étterem – íme egy hosszúhetényi különlegesség

Amikor egy régi épület funkcióját veszti, sokszor az új szerep megtalálása a kulcs a fennmaradásához. Így történt ez az Almalomb esetében is, írja a Lakáskultúra.

Lakáskultúra

Forrás: Lakáskultúra

Hosszúhetény festői fekvésű sváb település a Mecsek lábánál, és bár távol esik a főutaktól, Pécs közelsége és a természeti környezet miatt kedvelik a turisták. A falut átszelő patakra egykor tíznél is több vízimalmot építettek. Ezek akkor álltak le, amikor a hatvanas években elterelték a vizet. Az egyik malom generációk óta Ásványi Rita családjának tulajdonában van. Ő maga sok szép nyarat töltött itt gyerekkorában. Ide álmodták meg az Almalomb nevű helyet.

- Jelenleg nem Magyarországon élünk, de a férjemmel együtt úgy éreztük, meg kell mentenünk a műemlék épületet – meséli Rita, aki kivásárolta örököstársait, majd belevágott a felújításba. Így született meg az Almalomb kulináris kitérő és találkozóhely.

Fotó: Almalomb / LAKASKULTURA.HU

Álomból Almalomb

– Olyan új funkciót kerestünk, ami lehetővé tette, hogy megnyissuk a házat a nagyközönség előtt, emellett persze fontos szempont volt, hogy a vállalkozás fenntartsa önmagát – magyarázza a tulajdonos. – Végül étterem és rendezvényhelyszín kialakítása mellett döntöttünk. Az Almalomb hangulatos találkozó- és pihenőhely, ahol a látogatók kiszakadhatnak a hétköznapokból. Kiállításokat, koncerteket is rendezünk, és minden a hely szellemét tükrözi: számunkra egyaránt fontos a hagyományok tisztelete és a folyamatos megújulás. Már az építkezésnél is ez volt a vezérfonal.

Fotó: Almalomb / LAKASKULTURA.HU

Komoly kihívás egy műemléki védelem alatt álló épület felújítása. Egyrészt igazodni kell a szigorú előírásokhoz, másrészt jóval magasabbak a költségek. A tulajdonos viszont mindennek a jó oldalát hangsúlyozza.

- Előnyt láttam a műemlék státuszban, hiszen így nagyobb az épület eszmei és építészeti értéke, még egyedibb, különlegesebb a hely – mondja Rita.

Fotó: Almalomb / LAKASKULTURA.HU

Újat a régiből

Tudták, hogy mindenekelőtt találniuk kell egy hozzáértő építészt, aki tiszteletben tartja a régit, ugyanakkor képes megálmodni az újat, és akivel együtt dolgozhatnak. A választásuk a pécsi Ybl-díjas Pelényi Margitra esett. A munkálatok első fázisában a malom mellett két gazdasági épület, egy istálló és egy régi füstölő újult meg és kapott más funkciót. A terveket Pelényi Margit készítette, de a szakember a kivitelezés során szintén aktív szerepet vállalt. Az étteremnek helyet adó malomépületben egy kis malommúzeumot is berendeztek, így tisztelegve az elődök előtt. A másik két épületből alakították ki a részben nyitott rendezvényhelyszínt.

A régi házaknál nem lehet teljesen végleges kiviteli tervet készíteni, hiszen a felújítás tele van váratlan eseményekkel. Az állandóan változó helyzet folyamatos művezetési beavatkozást igényel.

Fotó: Almalomb / LAKASKULTURA.HU

A teljes cikket ITT olvashatja tovább.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!