ne csak a belváros szépüljön!

2021.08.27. 17:30

22 milliárdos pécsi fejlesztésekről egyeztetett ma Kővári

A Baranya megyei fejlesztési biztos, Kővári János 22 milliárdos forrásokról egyeztetett Ruzsa Csabával, Pécs alpolgármesterével pénteken. A megbeszélésen megegyeztek abban, hogy a város minden területén igyekeznek egyformán fejlesztéseket végrehajtani.

Bóka Máté

Fotó: Laufer László

Azt követően, hogy a mohácsi és a komlói polgármesterrel is tárgyalóasztalhoz ült mint a megyei önkormányzat Fenntartható Városfejlesztési biztosa Kővári János, az ÖPE elnöke pénteken Ruzsa Csaba pécsi alpolgármesterrel egyeztetett, amelyen a 22 milliárd forintos, úgynevezett TOP-forrásból megvalósítandó fejlesztési elképzeléseket beszélték át.

- Ez az összeg már önmagában is jelentős, de ha arra gondolunk, hogy nyolcmilliárd forintról indult a keret, akkor még inkább. Mindezek mellett ráadásul még más forrásokra is pályázhat Pécs – mondta Kővári János a találkozó után. – A TOP-os forrásokból döntően a városüzemeltetést, valamint a város jobb élhetőségét, életminőséget javító és fenntartható projektek megvalósítására kerülhet sor. Ruzsa Csabával közös rendezőelvként fogalmazódott meg, hogy a város minden részét érintő fejlesztéseket kell végrehajtani, tehát nemcsak a belvárost kell fejleszteni, hanem más városrészeket is.

Példaként említette meg, hogy Uránvárosban a Szivárvány Gyermekházra is ráfér már a felújítás, de máshol akár új közösségi terek építése valósulhat meg, vagy a Mecsekoldalon a megújult állatkert mellett az egykori Vidámpark is új közösségi funkciót kaphatna. A belvárosban az egyik megoldandó probléma a csapadékvízelvezetés – többek között a Király utcában -, valamint fontos a központi terület zsúfoltságának csökkentése érdekében a közösségi közlekedés fejlesztése.

Kővári megjegyezte, korábban a lassúság miatt kritikával illeték a pályázatok előkészítési folyamatát, amit immár mindenképpen fel kell gyorsítani.

Még a jobboldal indította el az IH-fejlesztést

Péntekre hirdette meg a baloldali városvezetés a volt Ifjúsági Ház szolgáltatóházzá való átalakításának és a Centrum parkoló felújításának ünnepélyes átadását, amelyet még évekkel ezelőtt kezdett el az előző, jobboldali városvezetés. Kővári János ezzel kapcsolatban azt mondta, hogy sem őt, mint a belváros önkormányzati képviselőjét, sem az előző városvezetést nem hívták meg, holott a projektet 2016-ban indították el, miután az EKF-program után az Ifjúsági Ház elköltözött és az üres épületnek új, üzleti funkciót kerestek.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!