Kiűzték a törököt Siklósról

2021.08.16. 07:00

A várfesztivál három napján egész nap nyüzsögtek a látogatók

Az elmúlt évek egyik legsikeresebb Várfesztiválját rendezték meg Siklóson a hétvégén.

Zs. K.

A látogatókat délelőttől késő estig érdekes programok várták: volt harcászati és fegyverbemutató, udvari varázsló, megjelentek a zászlóforgatók, a gólyalábasok, a várkapitány többször is díszlövést tartott, amely szintén minden váras rendezvényen nagy sikert arat.

– Nagyon örülünk annak, hogy ennyien választották a siklósi várat a hétvégén – mondta Szentgyörgyváry Péter várkapitány. – Az elmúlt évekhez hasonlóan most is igyekeztünk úgy összeállítani a programokat, hogy minden korosztály megtalálja azt, ami őt leginkább érdekli. Nagyon népszerű volt a solymászbemutató, 10 madárral voltak jelen a solymászok. Emellett a résztvevők folyamatosan járták a hagyományőrző csoportok táborait, ezzel együtt pedig ismerkedtek a korabeli szokásokkal, eszközökkel.

Szentgyörgyváry az esti programok közül kiemelte a szombati teltházas Charlie koncertet is: a rekedt hangú énekes nagyon jó hangulatot varázsolt a várudvarba. Ezt megelőzően a The Minds zenekar szórakoztatta a közönséget.

Ezúttal sem maradtak el a várfesztivál leglátványosabb elemei, mint például a szombat délelőtti felvonulás, amelyen a lovasok, a gólyalábasok, a török és a magyar sereg, valamint az összes résztvevő együtt vonult be a várba a várkapitánnyal és a szintén korabeli ruházatot öltött siklósi polgármesterrel. A keresztény csapatok és a török sereg kétszer csapott össze a három napos programon – vasárnap végül újra sikerült kiűzni a törököt Siklósról.

Külföldről is érkeztek látogatók, de a középkorba csöppent várfesztiválozók közül ismét sok olyan családot ismerhettek meg a szervezők, akik nem csak helyből, vagy a megyéből, hanem távolabbról érkeztek.

Szeptemberben rockfesztivál lesz

A siklósi vár a jövő hét végén is megtelik, pénteken 16 órakor átadják a Zöldváras zöldváros program keretében megújult várkertet. Ennek keretében számos fejlesztés valósult meg, növelték a parkolók számát, a sétányok hangulatos közvilágítást kaptak, egy új szolgáltatóház épült és felújították a lépcsőket, és egy újat is építettek. Szeptember 11-én megrendezik az I. Tenkes Portya motoros találkozót és rockfesztivált, amelyen fellép a The Garden zenekar, a Nihil Chips és a Rudán Joe Band.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!