Hogy is van ez?

2021.08.26. 20:00

Az I Love Misleny leszavazta a lakókat a játszótér ügyében

Miután az alpolgármester előterjesztését a polgármesterhez hű I Love Misleny csoport képviselői megszavazták, meg is kaphatja az újabb jutalmat Biró Károly, Kozármisleny első embere. Mindeközben viszont lesöpörték a lakossági kérést, amelyben csupán a közösségi terüket szerették volna megvédeni.

Bóka Máté

Fotó: Laufer László

Botrányosra sikeredett a legutóbbi testületi ülés Kozármislenyben: hiába kérték a civilek, hogy Farkas Róbert képviselő segítségével legalább tűzzék napirendre a Gárdonyi Géza utcai – játszótérként is használt – közösségi tér eladásának megakadályozását, a Biró Károly polgármesterhez hű I Love Misleny csapata a többséget kihasználva leszavazta a kérést. Pedig több száz aláírást is gyűjtöttek már az ügyben, sőt a polgármester egy korábbi testületi ülésen azt is kijelentette, hogy szó sincs ott telekparcellázásról, aztán a járványhelyzetben egyedül döntött ez ügyben, a telkeket nemrég meg is hirdették.

Tarcsay Gyöngyvér képviselő egyike volt azoknak, akik az ügy napirendre vétele mellett voltak. Úgy vélekedett – mivel ő is a közösségi élet erősítéséért dolgozik hosszú évek óta, ezért ismeri a területet – érdemes lett volna megtartani közösségi térnek a helyszínt, amelyet ő „kvaterkázónak” nevezett. Hozzátette: nagyon szomorúan tapasztalta, hogy a képviselő-testület döntése ellenére mégis eladják a területet, miközben a civileket még meg sem hallgatta a polgármester.

De nemcsak ez volt az egyetlen kérdéses döntésük: a testületi ülésen azt a kezdeményezést is leszavazta az I Love Misleny csoportja, hogy gondolják át a képviselői tiszteletdíjakat. Három, a polgárok által megválasztott képviselő ugyanis, akik dolgoznak ugyan a településért, de nem tartoznak Biró köréhez, nulla vagy bruttó 5000 forintot kapnak csupán egy hónapban.

Az I Love Misleny csoport viszont akkor már kevésbé volt szigorú, amikor azt támogatták – információink szerint –, hogy ezentúl korlátlanul használhassa az új hivatali gépjárművet Biró. Akkor is igent nyomtak, amikor a polgármester bruttó 1,8 milliós jutalmát szavazták meg úgy, hogy mindezt az alpolgármester, Tuza Julianna szóbeli előterjesztéssel indokolta.

Az I Love Misleny nem a lakosságot, hanem a polgármestert képviseli

Mint közismert, a polgármester 2020-ban is kapott már jutalmat: fél évvel a választások után több mint másfél millió forintnak örülhetett, az összeget pedig az önkormányzat által a polgármesternek fizetett, de tavaly lejárt életbiztosítás fedezte.

Mindenesetre a viharos ülésen bemutatkozott a város új tanácsadója, a volt siklósi polgármester, Marenics János is, aki elmondása szerint havonta a mindenkori minimálbérért dolgozik, ami évente közel kétmillió forintot tesz ki.

Kerestük Biró Károlyt is, hogy többek között megtudjuk, miért szóbeli előterjesztés alapján kaphatta meg a jutalmat, miért nem támogatták a civilek kérését, illetve mennyibe kerül Kozármislenynek a tanácsadó, de válasz helyett csak annyit közölt a polgármester egyik munkatársa, hogy Biró szabadságra ment.

A tiltakozók egyébként pontosították azt a Dunántúli Naplóval a közelmúltban közölt véleményüket is, hogy szerintük valójában az I Love Misleny képviselői azok, akik nem a lakosságot, hanem a polgármestert képviselik.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!