Jóval kevesebb a korábbinál

2021.08.13. 19:11

Csökken a nyugdíjban és nyugdíjszerű ellátásban részesülők száma

Bár mindenki vészjósló, kezelhetetlen, hosszú távú helyzetet prognosztizál a nyugdíjasok számának folyamatos növekedésével kalkulálva, a valóságban viszont csökken a nyugdíjasok népességen belüli aránya.

Mészáros B. Endre

Forrás: Shutterstock / Illusztráció

Fotó: Shutterstock

A Központi Statisztikai Hivatal legfrissebb adatai (2020 eleje) alapján nyugdíjban és nyugdíjszerű ellátásban 2 millió 562 ezren részesültek egy évvel ezelőtt hazánkban. Ez azt mutatja, hogy folyamatosan csökken az ilyen ellátottak száma és népességen belüli aránya: a 2020-as 26 százalék például 3,5 százalékponttal kevesebb az egy évtizeddel korábbinál.

Ezen belül legtöbben öregségi nyugdíjat (80 %) vagy megváltozott munkaképességűeknek járó ellátást (11 %) kapnak.

Több mint kétmillió öregségi nyugdíjas van hazánkban

Az ellátottak közül az öregségi nyugdíjasok aránya Budapesten a legnagyobb (88 %), és Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében a legkisebb (71 %).

Az öregségi nyugdíjasok 7,2 százaléka pedig a nőknek 40 év jogosultsági idő alapján járó nyugdíjat kap a KSH adatai szerint. (A 2021 eleji adatok szerint az öregségi nyugdíjasok száma tovább csökkent, 2 millió 29 ezer fő most az ellátott.)

Az Országos Nyugdíjfolyósító Igazgatóság adatai alapján 2020 januárjában a nyugdíjak átlagos összege 129 ezer forint volt, míg az öregségi nyugdíjaké 142 ezer forint.

Az összegek nagyság és nemek szerinti táblázatából kiderül, hogy mintegy hatvanezren kapnak 300 ezer forintnál több, és ugyanennyien 50 ezer forintnál kevesebb nyugdíjat havonta. Több mint egymillióan (a nyugdíjasok fele) 80–140 ezer forint közötti havi ellátmányban részesülnek, és a 200 ezer forintnál magasabb nyugdíjak esetén meghaladja az ötven százalékot a férfiak aránya.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!