Papír vagy textil?

2021.09.30. 18:45

A zsebkendők csomagolására érdemes figyelni

Az ősz, a tél a megfázásos megbetegedések szezonja, a zsebkendő elmaradhatatlan kellék ilyenkor a háztartásban

W. K.

Forrás: Shutterstock

Fotó: FGC

A vélemények erősen megoszlanak: egyes kutatások szerint a textil zsebkendő inkább a környezetbarát – a vizsgálat során a két zsebkendőtípus hulladéktermelésén, és a textíliák mosásához szükséges energián túl figyelembe vették azt is, hogy a termék alapanyagául szolgáló növényeknek mekkora a vízigénye, illetve hogy az előállításához szükséges fa felnevelésének és feldolgozásának milyen mértékű az energiaszükséglete. Ezzel szemben egy másik elemzés arra a megállapításra jutott, hogy a textil zsebkendőknek önmagukban nincs környezetvédelmi előnyük az eldobható változattal szemben.

Előbbi csak akkor környezettudatosabb választás, ha 9,4 évig vagy legalább 50 mosásig – és minden mosás előtt legalább ötször – használják.

A higiénikusság kérdésében is eltérők az álláspontok. Tény, hogy a textil zsebkendők megfelelő tisztítása körültekintést igényel, nem elég magas hőfokon mosni, de a vasalásuk is elengedhetetlen a kórokozók kiirtásához. Ugyanakkor a papír zsebkendők is csak akkor tekinthetők higiénikusnak, ha használat után azonnal kidobjuk őket és nem őrizgetjük sokáig például a zsebünkben, a tiszta darabok mellett. Ráadásul ezek a papírból készült termékek könnyen elszakadhatnak, ami a higiénia szempontjából szintén megkérdőjelezhető.

A Fogyasztói Érdekvédelmi Szövetség által végzett aktuális teszt részletezett eredményei azt mutatják, hogy a papír zsebkendő mennyiségi jelölésére érdemes vásárláskor külön figyelmet fordítani. A tapasztalataik szerint ugyanis ugyanolyan kiszerelésben találkozhatunk a boltok polcain a 100 és a 90 darabos változatokkal, akár az ömlesztett, akár a külön pakkokba csomagolt termékek esetén. A pontos mennyiséget gyakran csak egészen apró betűkkel tüntetik fel, így a nem kellőképpen figyelmes vásárló kosarába 100 darabos helyett könnyen 90 darabos kerülhet.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!