Veszélyesen pörgünk

2021.09.22. 07:00

Az energiaital komoly károkat okozhat a fiataloknak

Egyre több gyermek hisz abban, hogy az energiaitalok fogyasztásával növelni tudják teljesítményüket. Blénesi Kitti dietetikussal beszélgettünk arról, hogy mi áll a felpörgés árnyékában.

Móga Richárd

Tanulás energia itallal

Fotó: Dunántúli Napló

Egyre többször találkozunk azzal a jelenséggel, hogy a diákok energiaitalokkal indítják a napjaikat. Néhányan hencegni akarnak ezzel, sokan megszokásból fogyasztják, de a legtöbben talán ettől a kis italtól várják a löketet, ami segít nekik átlendülni az éppen soron következő feladatokon.

– A felnőttek esetében a napi maximum koffeinbevitel 400 milligramm (átlagban 6 eszpresszó), ennél magasabb érték esetén már előfordulhatnak rosszullétek, szívdobogásérzés, szorongás, alvászavarok vagy egyebek – fejtette ki véleményét Blénesi Kitti dietetikus. – Semmiképpen nem ajánlatos fiatal gyerekek számára a koffein fogyasztása, ezt a mennyiséget az energiaitalokat tekintve 5-6 dobozt elfogyasztva már túl is léptük. Valakinél nem okoz problémát ekkora mennyiség, valaki pedig már jóval alacsonyabb koffeinbevitelnél is tapasztalja a tüneteket. Általánosságban elmondható, hogy nincs „rossz” és „jó” élelmiszer, a lényeg, hogy ne ütközzünk szélsőségekbe.

Vannak gyerekek, de még idősebbek is, akik úgy gondolják, hogy a kávé is épp olyan hatással bír, mint az energiaital. Az teljesen egyértelmű, hogy a kávé esetében is fontos a mértékletesség. Azonban a presszóban kb. 40-70 milligramm koffein található, illetve olyan hatással rendelkezik, ami csökkenti a daganatos megbetegedések kialakulásának kockázatát. Ahogy Blénesi Kitti is mondta, előnye még, hogy nem tartalmaz tartósítószereket és adalékanyagokat, míg az energiaitalok tele vannak ezekkel.

A szakember úgy vélekedik, ha választania kellene az energiaitalok közül, akkor talán a hozzáadott vitaminok és ezek mennyisége, a cukor- és koffeintartalom alapján döntene.

Nézzük meg az összetevők listáját is!

Fontos, hogy tisztában legyünk az összetevők listájával, amit a dobozon is megtalálhatunk. Az energiaitalokban van koffein, ami élénkíti a szívműködést, segíti a szellemi teljesítményt, csökkenti a fáradtságérzetet és fokozza az izmok működését. Egy doboz italban 25 gramm cukor van, a cukormentes változatokban pedig olcsóbb édesítőszerekkel kompenzál a piac. Tartalmaznak még B-vitamint és számos szerves anyagot is, amelyek elősegítik az anyagcsere-folyamatokat. Gyógynövényi kivonatok is vannak az italban, melyek fokozzák a teljesítményt. Ezek fogyasztásával élénkíthetjük a testet, felpörgethet pár órára, de valódi energiát csak átmenetileg nyújt.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!