Leárazás

2021.09.30. 14:00

Ismét jönnek a kuponnapok – ezekre érdemes odafigyelni

Az üzletek karácsonyi rohamát évek óta megelőzi az őszi időszakban néhány olyan hétvége, amikor kuponokkal igénybe vehető akciókkal csalogatják a vevőket az üzletek. Ilyen kedvezmények igénybevételére idén is lesz majd lehetőség, a fogyasztóvédelmi szakemberek mindenkit megfontolt vásárlásra intenek.

W. K.

Vas Népe kupon napok, 20190913, Máthé Barbara ut, Szombathely, Vas Népe / Unger Tamás 20190913 Szombathely fotó: Unger Tamás UT Vas Népe Vas Népe kupon napok.

Fotó: M. W.

Az ősz a kuponakciós napok ideje, és idén se lesz ez másként – a magazinokból, reklám­újságokból kivágható, honlapokról, applikációkból letölthető kuponokkal jelentős árkedvezményekkel lehet meghatározott termékekhez hozzájutni, szolgáltatásokat igénybe venni. Három-négy napon át jellemzően 20–70 százalékos kedvezményt nyújtanak egyes üzletek a meghirdetett időszakokban – általában ilyenkor tele vannak a boltok, forgalmuk a karácsony előtti rohamhoz hasonlítható.

A fogyasztóvédelmi hatóság minden évben ellenőrzi ezeket, a vásárlók körében igen népszerű akciókat – az idei tervben is szerepel az online és hagyományos kereskedelmi forgalom kuponokkal igénybe vehető kedvezményeket érintő vizsgálata.

Az elmúlt évek tapasztalatai alapján elmondható, hogy a kirívó jogsértések nem jellemzők, a szakemberek ennek ellenére hangsúlyozzák: fontos, hogy a vásárlók előzetesen tájékozódjanak a részletekről, javasolt előre megtervezni, hogy mi kerül az akció során a kosárba. Így elkerülhető, hogy olyan terméket vagy szolgáltatást válasszunk, amire egyébként semmi szükség, csak épp a vonzó ára a csábító.

Az általános gyakorlat szerint a kuponnal biztosított kedvezmény más akciókkal nem vonható össze, így például hiába van kiírva, hogy „kettőt fizet, hármat vihet” – emellett további százalékos kedvezmény nem érvényesíthető. Előfordul az is, hogy a kupon csak egyes márkákra vagy csak a megjelölt termékekre vonatkozik, illetve csak bizonyos vásárlási összeghatár felett váltható be. Ezekre az információkra fontos odafigyelni, a tudnivalók ugyanis többnyire kis betűvel szerepelnek az akciót kínáló kártyán, így azt érdemes alaposan megnézni. Ha pedig valaki bizonytalan, forduljon az eladóhoz, így biztos, hogy a pénztárnál nem éri kellemetlen meglepetés.

A kedvezmény mértékére oda kell figyelni

Az online kuponos akciók tavalyi vizsgálata során a fogyasztóvédelmi hatóság a próbavásárlások valamivel több mint tizedénél talált hiányosságot a webáruházak esetében, és az üzletek mindössze a 4 százalékánál tártak fel többnyire a felhasználási feltételekkel kapcsolatos tájékoztatások terén problémát.

A szakemberek arra hívják fel a figyelmet, hogy a kuponnal való vásárlás során mindig ellenőrizzük, hogy levonták-e a kedvezmény összegét. Érdemes odafigyelni az akció határidejére, az árengedmény mértékére, és a különböző termékkapcsolásokra is. Az akciósan vett termékkel vagy szolgáltatással kapcsolatos panasz esetén a fogyasztó jogait a forgalmazó vagy a szolgáltatást ténylegesen nyújtó céggel szemben érvényesítheti. Először mindig az üzlettel vagy a webáruház üzemeltetőjével érdemes felvenni a kapcsolatot, és ha nem sikerül a megegyezés, a fogyasztóvédelmi hatósághoz, egyedi igények rendezése ügyében a békéltető testületekhez lehet fordulni.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!