Levonul a Pride?

2021.09.08. 17:30

Kővári: hallják meg végre a pécsiek akaratát!

Miközben a pécsiek többsége egyértelműen nem akar Pride-ot a városába, a baloldali vezetés hallgat az ügyben – erre hívta fel a figyelmet Kővári János szerdai sajtótájékoztatóján. Az eseményen a Pécs Pride egyik szervezője is megjelent, akihez Kővári rögtön egy kérést is intézett.

Vizvári Soma

Fotó: L. L.

– A polgármester urat, és a baloldali városvezetést felszólítom, hogy végre másfél év után hallják meg a pécsiek akaratát, és tegyenek meg mindent azért, hogy a felvonulással ne provokálják a pécsieket! – mondta Kővári János, az Összefogás Pécsért Egyesület (ÖPE) elnöke, a belváros önkormányzati képviselője szerdai sajtótájékoztatóján a pécsi Konzum Áruház előtt a szeptember 18-ára tervezett Pécs Pride-al kapcsolatban. A politikus leszögezte: a pécsiek toleránsak, hiszen több mint a háromnegyedük teljesen természetesnek veszi, hogy vannak más nemi identitással élő emberek, de arra a kérdésre, hogy szeretnének-e a városukba Pride-fesztivált, kétharmaduk egyértelműen azt válaszolta, hogy nem. Kővári elfogadhatatlannak nevezte, hogy a felvonulás napján a belváros jelentős része déltől estig „műveleti területté” válik.

A sajtótájékoztatón megjelent a Pécs Pride szervezője, Rigó Bálint is, akitől Kővári János megkérdezte, hogy őt mint a belváros képviselőjét miért nem keresték meg, hogy tájékoztassák arról, a belvárosban élő polgárok véleményét miért nem veszik figyelembe. Rigó azt állította, hogy próbálták megkeresni, de Kővári elzárkózott a kommunikációtól. Az ÖPE elnöke arra is megkérte Rigó Bálintot, közvetítse a többi szervező felé azt a kérést, hogy fontolják meg, a pécsiek akaratával szembemenve meg akarják-e szervezni az eseményt. Rigó ígéretet tett arra, hogy továbbítja Kővári kérését.

A Pride szervezőjét lapunk arról kérdezte, szerinte homofóbok-e a pécsiek, amiért nem akarnak Pride-ot. Rigó Bálint erre egyértelműen kijelentette, hogy nem. – Ha így áll a dolog, egyáltalán mi szükség felvonulásra? – érdeklődtünk. Rigó úgy vélekedett, hogy a jelenlegi magyarországi politikai helyzet indokolja ezt.

Toleránsak a pécsiek, de ellenzik a Pride-ot

Tízből hat pécsi ellenzi, hogy a baranyai megyeszékhely ad otthont az első vidéki melegfelvonulásnak – ez derült ki a pécsi önkormányzat megbízásából a Pécs Pride-ról készített reprezentatív közvéleménykutatás eredményéből. Ám ez egyáltalán nem jelenti azt, hogy a város polgárai ne lennének toleránsok. A kutatás szerint elfogadók a melegekkel kapcsolatban, és hétköznapi helyzetekben nem jelent problémát számukra más szexuális beállítottságú emberekkel találkozni. A kutatást publikáló városházi közlemény megszövegezéséből egyébként arra lehet következtetni, hogy a városvezetés kibújna a népszerűtlen balliberális rendezvényen való részvétel alól.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!