Programsoroló

2021.09.03. 17:30

Orfűn tesztelik hétvégén az új magyar találmányt

Egészségcentrummá alakul a pécsi Kossuth tér szombaton, Pécsváradon a színház szerelmeseit várják, Orfűn az Akadálymentes Turizmus Napját tartják, ahol egy különleges magyar találmányt is bemutatnak.

Zsigmond József

az Akadálymentes turizmus napját szervezték meg a Pécsi tó partján

Fotó: Löffler Péter

Orfűn hagyománya van, hogy szeptember első hétvégéjén megrendezik az Akadálymentes Turizmus Napját. A rendezvény célja, hogy megszüntesse a fogyatékossággal élő és az ép emberek közötti szakadékot, ezzel megteremtve a kölcsönös elfogadást. Szombaton számos programmal készülnek a szervezők, lesz motorozás, sárkányhajózás, kerekesszékes kosárlabda, bábos előadás az autizmusról, vakvezetőkutya-iskola, és két, teljesen új magyar találmányt lehet majd tesztelni, a stringbike-ot és a stringchairt. A különleges bicikliket először Orfűn, az Akadálymentes Turizmus Napján mutatják be az országban.

Pécsett a Kossuth tér egészségügyi központtá alakul szombaton. A helyi lakosok egészségügyi szűréseken, tanácsadásokon vehetnek részt. A részvétellel ugyanakkor nemcsak a saját egészségükért tehetnek az eseményre látogatók, de a Pécsi Tudományegyetem Klinikai Központ Szívgyógyászati Klinikát is támogathatják. Hiszen minden szűrésért, tanácsadásért, meghallgatott előadásért 300 forint értékű adományponttal bővül a Richter Gedeon Nyrt. által felajánlott 3,5 millió forintos alapadomány. A lakosság aktivitásán múlik, sikerül-e elérni a nap végén a kitűzött adománycélt, a szívultrahang-vizsgálófej beszerzését.

Pécs főterén szombaton a nemzetiségek találkoznak, délben nyitják meg a Széchenyi téren a Nemzetiségi Hagyományőrző Fesztivált, ahol többek között horvát, német, bolgár, román, ruszin, cigány népzenébe hallgathatunk bele, illetve több nemzetiség ételét is megkóstolhatjuk.

Pécsvárad sem marad ki a sorból, itt a várba érdemes ellátogatni, ahol az egész hétvégére kulturális rendezvényekkel készültek Várak színháza címmel. Péntek délután veterán autócsodák lepik el a vár előtti parkolót, megnyitják Balázs Balázs szobrászművész A természet csodái szobrokban című kiállítását, illetve este hét órakor a vár szabadtéri színpadán bemutatják Tamási Áron Vitéz lélek című székely művét Mikó István rendezésében. Szombaton a József Attila Színház Furcsa pár vígjátékát, vasárnap a Déryné Társulat A falu rossza zenés színművét nézhetik meg az érdeklődők.

Komlón a bányásznap sok izgalmas programot tartogat. Szombaton a nagyszínpadon fellép Pápai Joci, a Republic, este kilenc órától tűzijáték kezdődik, majd vasárnap nemzetközi pálinkamustra, város tortája verseny és Hooligans-koncert zárja a rendezvényt.

Siklóson, a várban a Rettegés éjszakájára készülnek. Szombat este nyolc órakor az Insidious – Az utolsó kulcs című horrorfilm megtekintése után elvarázsoltkastély-túra vár az erős idegzetűekre.

Mohácson, a Deák téren szombaton a Sokac ősz-program keretében ízelítőt kaphatunk a magyarországi és horvátországi Baranya folklórjából a két ország legjobb népi együtteseinek, tánccsoportjainak előadásában.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!