Kíméletesebben élnek

2021.09.08. 11:30

A családok kiszámolhatták a mindennapjaik világra gyakorolt hatását

A Pécsimami Közhasznú Egyesület nyertes pályázatának köszönhetően húsz pécsi és egy Pécs környéki család vett részt a Greendependent Intézet ingyenes és átfogó karbonlábnyom-felmérésében.

Rajnai-Zsíros Krisztina

Forrás: ST

Fotó: Shutterstock

Idén áprilisban az országban egyedüliként a Pécsimami Közhasznú Egyesület nyerte el a Greendependent Intézet pályázatát, melynek keretein belül 20 pécsi és egy Pécs környéki háztartás juthatott hozzá egy ingyenes és átfogó karbonlábnyom (az emberi tevékenység környezeti hatásának egyik mércéje) felméréshez. Hogy mit is jelent ez pontosan, arról az egyik résztvevő édesanya, Molnár-Nagy Márta mesélt lapunknak. A bogádi családot olyan adatokkal szembesítették a szakemberek, melynek eredményeként sokkal inkább odafigyelnek a tudatos, a környezetet minél kevésbé terhelő életvitelre.

– Nagyon érdekes volt olyan szakemberekkel foglalkozni, akik számszerűsíteni tudják, hogy a mindennapi életvitelünknek mekkora a földre gyakorolt hatása. Meglepő volt számunkra, hogy a fűtési rendszerünknek milyen környezetkárosító hatása van. A számok olyannyira beszédesek voltak, hogy ez erős motivációt adott nekünk arra, hogy a gázkazán és a padlófűtés helyett minél hamarabb kiépítsünk egy napelemrendszert. Az utazást figyelembe véve is nagyon hatékonyan tudunk változtatni a karbonlábnyomunkon. Tudatosult bennünk, hogy csak egy bevásárlással is mennyi üzemanyagot égetünk, és nem csak az számít, hogy mi mennyit utazunk az élelmiszerekért, hanem hogy maguk a termékek mekkora utat tesznek meg a polcokig. Ezeket figyelembe véve is tudunk változtatni, környezetkímélőbbek lenni – mondta Molnár-Nagy Márta.

A kétgyermekes édesanya hozzátette, bár korábban is fogékonyak voltak a környezettudatos életvitelre, most még hatékonyabban tehetik, hiszen már tudják, mire kell odafigyelni, milyen apró, triviális dolgokkal is tudják csökkenteni a karbonlábnyomukat. Télen a fűtésszezonban például nem 10 fokkal tekerik lejjebb a termosztátot, amikor nem tartózkodnak otthon, hanem csak 3-4-gyel, a visszafűtés ugyanis sokkal több energiát vesz el.

– Nagyon motiválóak voltak a Greendependent szakemberei, látszik, hogy ez egy misszió a számukra. Rengeteg céljuk és megvalósítandó ötletük van. Érződik, hogy ebben van a jövő – fogalmazott.

Új célok fogalmazódnak meg a résztvevőkben

A program egy kivételes lehetőség volt a pécsi családok számára a fenntarthatóbb mindennapok felé vezető úton. A Pécsimami a jövőben kiemelten fontosnak tartja a családok környezeti nevelésében és fenntarthatósági törekvéseiben való támogatását, hiszen az élhetőbb holnap igénye mára már szerves része lett a családok mindennapjainak. Ősz elején egy szakmai rendezvénnyel, novemberben pedig egy közösségi faültetéssel koronázzák meg a sikeres programsorozatot.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!