Ritkaságok könyvtára

2021.10.07. 17:07

Káptalani épületbe költözött az új püspöki könyvtár

Korábban raktárkönyvtárként emlegették a Pécsi Egyházmegyei Könyvtárat, amely egy kormányzati segítséggel egy felújított épületbe költözött. Az ünnepélyes átadón jelen volt Soltész Miklós államtitkár, Hoppál Péter országgyűlési képviselő, a korábbi pécsi, most veszprémi érsek Udvardy György és az új pécsi püspök, Felföldi László.

Zsigmond József

Fotó: L. L.

Egy korábbi, a magyar kormány által nyújtott több mint egymilliárdos támogatás révén több pécsi egyházi ingatlan újulhatott meg, így a Rózsakert, a káptalani borozó, más néven Papucs borozó, és a közelében található volt káptalani épület új funkciót kapott. Ide költözött a Pécsi Egyházmegyei Könyvtár, melynek ünnepélyes átadására csütörtökön került sor.

– Pécs az Egyházmegyei Könyvtárak történetében többszörösen is a legek városa – mondta a Schmelczer-Pohánka Éva könyvtárvezető. Megemlítette Magyarország első nyilvános könyvtára a 18. század végén Pécsen működött, amely Klimó püspök nevéhez fűződött.

A 18. század derekán alakult egy másik szakkönyvtár a pécsi püspök szemináriumban, amely 200 évig gyarapodott. Ezek voltak a csírái a mostani ünnepélyesen átadott Pécsi Egyházmegyei Könyvtárnak. Később a kanonoki hagyatékkal bővült a püspöki könyvállomány, amely 1951-re összeolvadt a bezáratott Pécsi püspöki Szeminárium tanári és diákkönyvtárral, illetve feloszlatott szerzetesrendek gyűjteményével bővült.

Cserháti József későbbi megyéspüspök 1968-ban a Szent Ferenc templom gyóntatófolyosója feletti emeletet jelölte ki a könyvár helyszínének, amely később az állománygyarapodás miatt a második emeleti padlástérrel bővült. A 2000-es évekre az emeletek fűtetlensége miatt a könyvtár raktárkönyvtárként működött. A gyűjtemény méltó épületbe költözése már korábban felmerült, helyszínt és pénzforrást kerestek rá.

– Hetvenhárom évvel ezelőtt a kommunisták a szemináriumot elvették, és a könyvtárat ideiglenes helyszínre üldözték. Most egy csodának vagyunk részesei – emelte ki Soltész Miklós, a Miniszterelnökség egyházi és nemzetiségi kapcsolatokért felelős államtitkára az ünnepélyes átadón, aki hozzátette, hogy Magyarország kormányára mindig is számíthatnak az egyházak.

Ritkaságok a könyvtárban

A Pécsi Egyházmegyei Könyvtár állománya 50-60 ezerre becsülhető. Számos ritkasággal büszkélkedhet, így ritka kódexekkel, Szepesy Ignác imakönyvével, és a legrégebbi dokumentuma a 11-12. századból való. Ezen ritkaságok a most átadott könyvtár legféltettebb kincsei, amelyeket egy páncélszekrényben őriznek. A megújult könyvtárat 2022 tavaszáig előzetes bejelentkezéssel lehet a könyvtárosok vezetésével megtekinteni, továbbá állományát helyben használni, kutatni.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!