Mindenszentek

2021.10.30. 07:00

Rengetegen kelnek útra a temetőkbe, zárva lesznek az üzletek

Ingyenes parkolás, zárva tartó boltok, tömegek a temetőnél.

Zsigmond József

 

Mindenszentekkor, hallottak napján szinte az egész ország útra kell, hogy elhelyezzék mécseseiket, virágjaikat, koszorúikat szeretteik sírhelyén. A következő napok megnövekedő forgalmára a vasúttársaság is felkészült, több megerősített járatot indít. A kiemelt, frekventált vonalakon a csúcsidőszakokban közlekedő InterCity vonatokhoz több kocsit kapcsol a vasúttársaság. Hétfőig 1-4 többlet kocsival közlekednek az InterCity vonatok a Budapest–Pécs vonalon, illetve Pécsről a Szombathelyre 14:17-kor induló Pannónia InterRégió vonat két motorvonat-egységgel közlekedik. Pécsen is gyakrabban közlekednek a helyközi járatok a pécsi köztemető irányába, közölte a Tüke Busz Zrt..

Az autókkal közlekedők számára fontos hír, hogy pécsi köztemetőnél a hosszú hétvégére ideiglenesen megnyitják a közeli bevásárlóközpont parkolóját, ahol átépítési illetve más munkálatok zajlanak, illetve parkolni a köztemetőnél Siklósi úton a Kanizsai Dorottya úttól számított 30 métertől a temető déli bejárata előtti 30 méterig terjedő útszakaszának jobb oldali külső forgalmi sávjában lehet. November elsején, mindenszentek napján az egyébként fizetős parkolási zónákban ingyenes lesz a várakozás Pécsen. A forgalomcsillapított övezetekbe történő behajtás, és ott a közterületi várakozás azonban ezen a napon is engedélyhez kötött.

Mivel piros betűs ünnep a mindenszentek napja, így a nagy bevásárlóközpontok, a legtöbb üzlet, dohánybolt ajtajai ezen a napon zárva lesz. Hétfőn csak éjjel-nappali üzletek, egyes benzinkutak tartanak nyitva. Több étterem sem nyit ki hétfőn, ők az ételrendelést kiszállítással oldják meg. A hosszú hétvége részben érinti a kulturális programokat. A Pécsi Nemzeti Színházban szombaton és vasárnap a Miniszter Félrelép előadást adják elő, hétfőn nincs előadás. A pécsi mozik nem pihennek, mindhárom napon vetítenek. Krimi, vígjáték, mese, dráma, thriller szerepel műsoraikon (részletes programok az 5.oldalon olvasható a Programsorolónkban).

Korábban szó volt róla, hogy eltörlik az óraátállítás, és a márciusi lesz az utolsó. Ám az EU malmai lassan őröltek, így most október 31-én vasárnap újra visszaállítjuk az órát, hajnali háromról kettőre. November elseje egy másik változást is hoz, újra kötelező a maszkviselés a közösségi közlekedési eszközökön. Ennek megfelelően a hatodik életévét be nem töltött kiskorú, valamint értelmi vagy pszichoszociális fogyatékossággal, illetve autizmus spektrumzavarral élő személy kivételével mindenki köteles a közösségi eszközön és minden olyan zárt helyiségben és nyitott területen, amelyben tömegközlekedési eszközre várakoznak az utasok orvosi-, munkavédelmi-, illetve textil vagy más anyagból készült maszkot viselni, olyan módon, hogy az az orrot és a szájat folyamatosan elfedje. Felhívták a figyelmet arra, hogy a szabályszegő utasra, ha a felszólítás ellenére sem hajlandó együttműködni, 8000 forintos pótdíjat szabhatnak ki.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!