Hordjuk, és védjük magunkat

2021.11.13. 19:20

A maszkok erősségére fokozottan ügyelnek az ellenőrzéseknél

Mint ismeretes, a maszk viselése november elsejétől ismét kötelező a közösségi közlekedésben.

Wald Kata

Spanish curly redheaded empowered woman wearing fabric handmade colorful cotton protective mask sitting on an empty bus looking through the window with negative space. Coronavirus mask wearing trends.

Forrás: Shutterstock

Fotó: Moha El-Jaw

A fogyasztóvédelmi hatóság a járványhelyzetben fokozottan ellenőrzi a védőeszközöket, többek közt elejét véve annak, hogy a tényleges szintnél erősebb védelmet ígérő jelölések tévesszék meg a vásárlókat.

A nagyobb szűrőképességű maszkok hatékonyságát dokumentumokkal kell hitelesen igazolni – a hatóság vizsgálatainak tapasztalatai szerint a maszkfajták több mint kétharmada nem tett eleget a dokumentációs vagy jelölési előírásoknak. – A darabszámokat vizsgálva azonban kiderül, hogy a helyzet nem ennyire aggasztó, a nagyobb mennyiségben elérhető típusokat ugyanis jellemzően szabályszerű tájékoztatással ellátva kínálják az üzletek – közölte az Innovációs és Technológiai Minisztérium.

A kormányhivatalok országszerte januártól szeptember végéig közel 1300 fajta terméket ellenőriztek, ezekből több mint 900 nem rendelkezett az előírt jelölésekkel vagy igazoló dokumentumokkal. – A mintegy 120 ezer darab ellenőrzött maszknak csak a harmada nem teljesítette a követelményeket. Az egyszerű szájmaszkok tizedén helyeztek el a gyártók a valósnál magasabb védelmet ígérő tájékoztatást – hangsúlyozta a szaktárca. Kiemelve, hogy bármilyen maszk biztonságosabb, mintha semmit nem visel az ember. A termékek alaptalan feldicsérésével azonban indokolatlanul fizettethetnek ki nagyobb összegeket a vevőkkel a kereskedők, a vizsgálat tehát a vásárlók pénztárcáit is védi, felesleges többletkiadásoktól kíméli meg a fogyasztókat.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!