Voksmatek

2021.11.19. 07:00

Elfogyhat az előny – Vajon ma is a baloldal nyerne Pécsett?

A legutóbbi közgyűlésen a koalícióból kitett momentumosok és a volt DK-s alpolgármester is arra utalt, hogy annak idején ők mennyi szavazatot hoztak a városvezető koalíciónak.

Bóka Máté

A baranyai megyeszékhelyen zajló folyamatok kicsiben azt is megmutatják, hogy mi történne az országgal, hogyha a szivárványkoalíció kezébe kerülne az irányítás. Az állandósuló belharcok, pozícióharcok, vagy a saját belső ellenségekkel szembeni karaktergyilkosságokra, a kritikus civilekkel szembeni leszámolásokra és lejáratásokra kerülne sor, amelyek az érdemi munkától vennék el az időt és az energiát. A városvezetői koalícióból kiszorult négyek, a momentumosok (Topán László, Sajgó György, Pokorádi Gábor) és a volt DK-s alpolgármester, Bognár Szilvia is éppen arra hívták fel a figyelmet nem először, hogy nekik ezek a módszerek nem férnek bele, de egyben utaltak arra is, hogy milyen sok szavazatot hoztak az egyelőre még regnáló városvezetésnek.

Megnéztük...

Bár önkormányzati választás csak három év múlva esedékes és számos tényező befolyásolja a választói döntéseket, a kiszorított baloldali képviselők által is megfogalmazottak alapján megnéztük, hogy milyen esélye lenne ma a választáson a regnáló koalíciónak. Vélhetően azok, akik valóban hittek a civilségnek, amelyet a Mindenki Pécsért Egyesület logója jelentett, ma már tudják, hogy voksukkal MSZP-s, DK-s politikusokat engedtek vissza a hatalomba, egy részük nem feltétlenül szavazna rájuk. Az is felvet komoly legitimációs kérdéseket, hogy a városvezető csonkakoalíciónak már nincs is köze az őket indító Mindenki Pécsért Egyesülethez, hiszen szakítottak egymással.

Hétezer választó

De ennél is érdekesebb, hogy a négyek – a három momentumos és a volt DK-s alpolgármester – az egyéni választókörzetükben összesen közel 6000 szavazattal szereztek egyéni képviselői helyet. További ezer voksot kapott még egy momentumos, aki azonban nem jutott be a közgyűlésbe, de a töredékszavazatokhoz sokat adott hozzá. A városvezetői koalícióba beült LMP-s Kóbor József egyéni körzetében azonban mindössze 200 szavazatot kapott, de az LMP-s jelöltek összesen 3300 töredékszavazatot szereztek. Ha eljátszunk a számokkal, akkor most ezt „írhatja jóvá magának” az MSZP-DK tengely Kóborral, de mivel 6000-et „elbuktak” a négyek kiszorításával, a városvezetés nagyjából 4000 szavazatot „elveszített”.

Az előnynek annyi

Ha a gondolatkísérletet folytatjuk, akkor a számok azt mutatják, hogy a 2019-ben megválasztott baloldali képviselőcsoport egyéni jelöltjeire leadott voksok száma 22 ezer körül alakult, miközben a Fidesz-KDNP-ÖPE által indított jelöltekre 20 ezer voks érkezett, így a baloldal előnye akár el is tűnne a voksok számát illetően, de az is kiderülne, hogy a választók 2019-ben nem erre a csonkakoalícióra adták le a legtöbb szavazatot. A jelenlegi polgármester fölénye is alaposan elolvadna, hiszen nagyjából 6000 vokssal kapott többet a jobboldali kihívójánál, miközben az LMP-s Kóbor 1900-at, ha ezt hozzá is írjuk a polgármester eredményéhez, akkor is kérdéses, hogy vajon hány LMP-s választó volna hajlandó arra a városvezetőre szavazni – a Pécsi Hőerőmű élén végzett tevékenységéről nem szólva – , akit a Gyurcsány Ferenc jelenlegi és egykori pártjai segítenek, hogy később beemelje ezen pártok prominenseit a hatalomba.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!